Nastavljaju se aktivnosti na implementaciji transnacionalnog projekta AGORA

U periodu od 10. do 12. maja 2022. godine, predstavnici Grada Zenice i Agencije ZEDA učestvovali su na sastanku partnera projekta AGORA koji je održan u Sofiji.

Domaćini ovog događaja bili su Udruženje za razvoj Sofije i Općina Sofija, a pristustvovali su mu partneri iz Moldavije,  Rumunije, Hrvatske, Slovačke, Njemačke, Češke, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Tokom događaja, učesnici su razmijenili ideje, iskustva, predstavili do sada realizovane aktivnosti u okviru ovog projekta, prezentovali programe revitalizacije pilot projekata, prijedloge revitalizacije i stakeholdere. Također, razgovaralo se i o potencijalnoj modifikaciji budžeta svakog od partnera te o raspoloživim opcijama za nastavak AGORA projekta kroz apliciranje na novi javni poziv Interreg programa.

Ovom prilikom, učesnici su posjetili i objekat nekadašnje Toplocentrale – pilot projekat Sofije koji danas predstavlja prostor za savremenu umjetnost i služi inovativnim oblicima kulturnog i umjetničkog izražavanja, okupljanje građana Sofije i međunarodnih umjetnika.

Transnacionalnom sastanku su se pridružili i predstavnici drugih bugarskih općina, stakeholderi drugih INTERREG Danube projekata iz oblasti kulture i urbane regeneracije. Razmatrani su alati za izgradnju kapaciteta koji će se koristiti tokom razvoja projekta, finansijski i poslovni modeli, stakeholderi, te prostorno planiranje i održivost.

Napominjemo – AGORA je projekat koji se provodi i finansira u sklopu EU INTERREG Dunavskog transnacionalnog programa. Konzorcij projekta okuplja 28 partnera iz 14 zemalja, od čega 10 gradova. Grad Zenica ima status partnera, a Zenička razvojna agencija ZEDA status pridruženog partnera.

Više informacija o AGORA projektu možete pročitati na linku https://www.zenica.ba/centar-za-investitore/aktuelni-projekti/agora/