Promovisana knjiga „Državnost BiH u XX I XXI stoljeću“ autora Mirka Pejanovića

U Zenici je danas promovisana knjiga „Državnost BiH u XX I XXI stoljeću“ autora Mirka Pejanovića, bh političara i penzionisanog profesora sarajevskog Fakulteta političkih nauka.

Uz autora, o knjizi su govorili promotori zenički profesori doktori: Dževad Drino i Damir Kukić, te u ime domaćina profesor doktor Jusuf Duraković, rektor zeničkog Univerziteta.

„Radi se o zbirci radova akademika Pejanovića sa naučnih skupova i studija, a obuhvata razdoblje državno-pravnog razvitka naše zemlje od Austro-ugarske preko Kraljevine Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, potom građenja nove državnosti u socijalističkoj Jugoslaviji i na kraju nezavisnoj BiH, s tim da je autor u ulozi aktera najznačajnijih događaja izgradnje državnosti BiH, a istovremeno se radi i o zaista dragocjenom profesoru i politikologu, koji je sa svog aspekta i znanstveno dao zanimljive i osebujne radove, što se tiče savremene istorije BiH i savremene političke misli u našoj zemlji“, kaže profesor doktor Dževad Drino, jedan od promotora knjige.

Knjiga je veoma značajna i u njoj se sublimira životno iskustvo akademika Pejanovića i kao nosioca društveno-političkog razvitka BiH, ali i kao znanstvenika i političkog radnika.

Knjiga „ Državnost BiH u XX. I XXI. stoljeću“ , po riječima autora Mirka Pejanovića,  nastajala je deset godina iz pojedinih istraživačkih studija, koje su rađene u tom periodu.

„Knjiga obuhvata razvoj državnosti BiH od istorijskog položaja BiH početkom XX stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata, kada je BiH išla ka destrukciji svog upravnog, političkog, multietničkog identiteta, preko perioda obnove državnosti i sva tri zasijedanja ZAVNOBIH-a, te prvog Ustava BiH, zatim slijedi period istorijskog razvoja BiH od Drugog svjetskog rata do 1992. godine, potom se u knjizi obrađuje politička pluralizacija bh društva, te referendum građana za nezavisnost države BiH i njen suvereni državno pravni status, a onda slijedi period otpora i odbrane BiH od agresije, te potom Dejtonski sporazum i postdejtonski razvoj države“, navodi autor Mirko Pejanović.

Knjiga „ Državnost BiH u XX. I XXI. stoljeću“ se završava  poglavljem o budućnosti države BiH, u kojoj je, smatra autor, potrebno da BiH izvede reforme  i programe, uz domaće demokratske snage, kao i međunarodne zajednice da postane članica Evropske unije i NATO saveza, te da postane demokratska, pravna i ekonomski prosperitetna država.