Open Business Forum BiH No.1 – U fokusu obnovljivi izvori energije, zaštita okoliša i turizam

ZAVIDOVIĆI, 19. maja (FENA) – U fokusu drugog “Open Business Forum BiH No.1”, koji je okupio neke od najuspješnijih privrednika i menadžera BiH, bili su obnovljivi izvori energije, zaštita okoliša i turizam.

 

Business forum je u srijedu održan na lokaciji “Forest Creek” Golf Kluba “Krivaja” – Park prirode “Tajan” kod Zavidovića, a učestvovali su predstavnici nekih od najvećih kompanija u BiH, privrednih komora, državnih institucija, javnih i komunalnih preduzeća, predstavnika lokalnih zajednica, finansijskog sektora i drugi.

Bila je to prilika da se u direktnim razgovorima i panel diskusijama otvore  aktuelna pitanja  u funkcionisanju kompanija, a gdje institucije sistema mogu adekvatno djelovati u cilju olakšanja poslovanja i stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta i uslova za nove investicije.

Posebna pažnja posvećena je aktuelnoj situaciji i problemima u energetskom sektoru, drvnoj industriji, šumarstvu i obnovljivim izvorima energije, turističkim potencijalima i investicijama, strategijama turizma i zaštiti okoliša, novim investicijama i dobrim praksama u lokalnom ekonomskom razvoju.

Business Forum je organizovala agencija “EventExpo -Kupujmo i Koristimo Bosansko i Hercegovačko” i Drvni klaster BiH “Namještaj i drvo” Sarajevo sa partnerima, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, privrednim komorama FBiH i RS, Ministarstvom finansija BiH, Vladom ZDK, ŠPD ZDK, Vijećem stranih investitora,

FIPA-om, Golf Klubom “Krivaja”, lokalnim zajednicama u BiH, Razvojnim agencijama, udruženjima privrednika i poslodavaca u BiH, javnim i komunalnim preduzećima, investicijskim fondovima, bankama, kompanijama i dr.

Nakon prezentacija i panel diskusija, najuspješnijima u ovoj oblasti su  dodijeljena priznanja nakon čega su održani B2B poslovni razgovori.

– Učestvovali su i relevantni učesnici i gosti iz Austrije, Njemačke, Italije, Australije, Turske, Hrvatske, Srbije, a posebno su bili interesantni razgovori sa predstavnicima Norveško-Bosanske privredne komore vezano za nove investicije i gostima iz Austrije i Njemačke o kogeneracijama (proizvodnji toplotne i električne energije od biomase) koje će naročito dobiti na značaju u smislu energetskih kriza i stalnog poskupljenja energije – kazao je Dinko Mujić iz Drvnog klastera BiH “Namještaj i drvo”.

Izvor: fena.ba