Zenica: Obilježena 30. godišnjica Željezarskog bataljona

U kompleksu Spomen obilježja palim borcima Željezare Zenica danas je u organizaciji JOB-a „Unija veterana“ Zenice, kao i ostalih boračkih organizacija Grada, obilježena 30. godišnjica Željezarskog bataljona, Prve zeničke brigade, a potom i 303. viteške brigade.

Odata je počast svim palim i umrlim borcima Željezarskog bataljona, kao i Armije BiH, te položeno cvijeće na pomenuto Spomen obilježje.

„Željazarski bataljon formiran je 13. maja 92. godine i ovo Spomen obilježje je zapravo i obilježje dobrovoljaca, radnika Željezare, koji su bili u redovima odbrane BiH, a ovaj spomenik obuhvata nažalost 16 ploča sa uklesanim imenima 396 boraca radnika Željezare“, istakao je Tahir Šabić, predsjednik JOB-a „Unija veterana“ Zenica, napominjući da je na današnji dan 92. godine formirana i Prva zenička brigada, dok je kasnijim razvojem i reorganizacijom došlo i do formiranja 303. viteške brigade.

„U ovom trenutku sve tri strane u BiH tvrde da su se borili za BiH, ali samo see Armija BiH se borila za zemlju, ostali su imali udruženi zločinački pokret, a i genocid“, navodi Muhamed Begagić, ratni komandant 303.viteške brigade.

„U ratu smo imali jedinstvo svih patriotskih snaga, zašto ga danas u mirnodopskim uslovima nemamo, a naša razjedinjenost uklapa se u scenario rušenja BiH i to ne smijemo dozvoliti“, poručio je Muhamed Begagić, ratni komandant 303.viteške brigade.(V.J.)