ZENICA: Direktor Centra za istraživanje “Ataturk” posjetio Univerzitet

FOTO: Zenicainfo.ba

Odsjek za turski jezik i književnost, Filozofskog fakulteta u Zenici danas je posjetio profesor doktor Yüksel Özgen , direktor  Centra za istraživanje „Ataturk“.

Posjeta je započela sastankom koji je održan u Rektoratu Univerziteta u Zenici na kojem je razgovarano o dosadašnjoj ali i budućoj saradnji.

Na Univerzitetu u Zenici imamo razvijen studijski program koji već duže vrijeme živi za turski jezik i nadamo se da će ta saradnja na razvoju turskog jezika da se proširuje. A danas smo imali priliku da otvorimo i nova područja, eventualne saradnje na tehničkim poljima. Tako da, u svakom slučaju saradnja sa Republikom Turskom  je nama imperativ i ja sam, vjerujte, optimista poslije današnjih razgovora sa ovom delegacijom da ćemo to i postići“, kazao je u razgovoru za Zenicainfo.ba prof. dr. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

Prof. dr. Jusuf Duraković

Republika Turska nastoji održati saradnju sa Univerzitetom, a današnja posjeta direktora Centra za istraživanje „Ataturk“  je i povodom 19. maja koji se u Republici Turskoj obilježava kao Dan sjećanja na Ataturka i kao Praznik omladine i sporta.

Republika Turska gleda svakako, posebno sa Univerzitetima da ostvaruje saradnju, a Odsjek za turski jezik i književnost je posebno bitan. Sutra je 19. maj, to je inače jedan od bitnijih datuma u Republici Turskoj, to možda i znate. To je Dan sjećanja na Ataturka i Praznik omladine i sporta. Tako da, upravo i tim povodom smo danas tu i sa te strane svakako nastavljamo saradnju između naših institucija“, istakao je prof. dr. Yüksel Özgen.

Prof. dr. Yüksel Özgen

Prof. dr. Yüksel Özgen održao je predavanje na panel-diskusiji koju je Odsjek za turski jezik i književnost organizirao u okviru projekta „Kultura pamćenja: Doprinos Mustafe Kemala Ataturka u procesu  razvoja savremenog turskog jezika i savremene turske književnosti i njegova uloga u procesu borbe za ravnopravnost žena u Republici Turskoj“. (A. S.)