Realizacija projekta “Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje”

Dijana Jerković, predsjednica Udruženja “Život”

U sklopu projekta „Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje „Preventivni program ranog otkrivanja promjena na dojkama“, provodi se od februara ove godine na području Zeničko-dobojskog kantona.

Preventivni program ranog otkrivanja promjena na dojkama za cilj ima organizovano ženama omogućiti usluge besplatnog mamografskog pregleda i unaprijediti zdravlje žena. “Do sada je na području kantona pregledano oko 500 žena, a projekat se realizuje u tri grada na području kantona i to do kraja godine. Pozivam sve žene koje dobiju Pozivno pismo da se odazovu pregledu jer je riječ o oboljenju gdje je prevencija najvažnija, a redovan pregled je jedina prava prevencija”, kazala je Dijana Jerković, predsjednica udruženja “Život”

Projekat se provodi u Zenici, Tešnju i Zavidovićima, a nadamo se da će u budućnosti realizacija ovog projekta zaživjeti i u cijeloj Bosni I Hercegovini, ističe Jerković, i dodaje kako oko 1500 žena godišnje oboli od karcinoma dojke te su, upravo zbog toga, ovakvi projekti od velikog značaja.

Projekat „Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini“ provodi Udruženje tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju – NVO RE.TE iz Italije u saradnji sa organizacijom Think Pink – Zajedno smo jedno i institucionalnim partnerima sa područja Zeničko – dobojskog kantona i Regije Piemonte iz Italije. (B.D.)