Vijeće ministara BiH nije odobrilo novac za izbore, HDZ bio protiv

FOTO: Web

Vijeće ministara BiH na danas održanoj telefonskoj sjednici nije usvojilo odluku o finansiranju predstojećih izbora.

Za održavanje izbora potrebno je 12,5 miliona KM, a novac je CIK-u potreban što prije kako bi se moglo krenuti s realizacijom organizacije. Rok do kojeg sredstva za Opće izbore moraju biti osigurana je 19. maj. Na ovu obavezu su u više navrata upozoravali i iz CIK-a, ali i iz međunarodnih organizacija.

Tačka dnevnog reda na vanrednoj telefonskoj sjednici je odbačena jer su protiv bili ministri HDZ-a, a za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH smatra da odluka o izdvajanju sredstava za odražvanje izbora nije u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH.

On je rekao da je ministarstvo na čijem je čelu upozorilo na nezakonitost takve odluke u svom mišljenju koje je danas bilo pred ministrima kao sastavni dio materijala za sjednicu.

– Zakonom je propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog financiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akomuliranih prihoda. U Mišljenju Ministrstva financija i trezora BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke – istaknuo je Bevanda.

Dodao je kako smatra da predlaganje ovakve odluke izlazi iz sfere profesionalnog, a ulazi u sferu politikantsva.

– Inače, poziv za današnju sjednicu stigao je jutros što je rezultat političkog pritiska kojem su podlegli upravo oni koji su već 18 mjeseci usporavali procese, prvo za donošenje proračuna za 2021. godinu, a potom i Globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH za što je trebalo devet mjeseci – navodi Bevanda.

Izvor: fokus.ba