Gradonačelnik Fuad Kasumović ugostio predstavnice Pokreta „Majke enklave Srebrenice i Žepe“

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice primio je danas predstavnice Pokreta „Majke enklave Srebrenice i Žepe“.

“Ovo mi je najvažnija posjeta otkada sam gradonačelnik, jer to su majke Srebrenice, a upoznale su me sa aktivnostima, koje organizuju 10. i 11. jula u Srebrenici, obilježavajući 27. godišnjicu genocida u Srebrenici, dok će Grad Zenica i  građani finansijski im pomoći da to bude realizovano kako to majke Srebrenice i zaslužuju, kao i svi šehidi ukopani u Memorijalnom centru”, istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Grada Zenica, dodajući da su ovom prilikom razgovarali i o drugim temama: o političkoj situaciji u državi, nepravdi koju ove majke trpe, te o reviziji tužbe protiv Srbije za genocid.

Gradonačelnik Zenice i na kraju je još jednom istakao zadovoljstvo što je imao priliku da ugostiti predstavnice Pokreta „Majke enklave Srebrenice i Žepe“.

“Zahvaljujem se gradonačelniku na lijepim riječima i gostoprimstvu, te na pomoći koju će nam pružiti za organizaciju obilježavanja ovogodišnje, 27. godišnjice genocida u Srebrenici, kada će biti organizovana velika konferencija, u kojoj će učestvovati žene svijeta: analitičarke, političarke, glumice i druge, koje trebaju da nam poklone po jednu maramu, fotografiju i jednu poruku, na osnovu čega želimo saznati šta one zapravo misle i o nama majkama Srebrenice i o vlastitom životu”, kazala je Munira Subašić, predsjednica Pokreta „Majke enklave Srebrenice i Žepe“, poželjevši na kraju puno zdravlja i uspjeha gradončelniku Zenice i stanovnicima ovog Grada, ali i svima drugima.

“Ovaj projekat ima višestruku važnost, jer će dokumentovati iskustva majki Srebrenice, obilježiti njihovu herojsku borbu i želimo za buduće generacije zapisati ono što su naše majke i žene uradile, a obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici ima nekoliko komponenti : veliku konferenciju, marame koje se doniraju, izložbu fotografija, kampanju kroz socijalne medije, te Grad Zenica zaista nam doprinosi ovom donacijom, ali i moralnom podrškom, koju nam je gradonačelnik Kasumović dao, jer ne smijemo zaboraviti herojsku žrtvu i borbu majki Srebrenice, bez kojih ne bismo imali Memorijalni centar Potočari, kao ni Međunarodnu komisiju za traženje nestalih, a ratni zločinci ne bi bili procesiurani”, poručila je Velma Šarić, koordinatorica ovog projekta i predstvanica Memorijalnog centra Potočari, inače direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja. (V.J.)