Došlo je do povećanja broja obrta i novih radnih mjesta u FBiH

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici do sada usvojila pogram utroška sredstava za unaprijeđenje saobraćaja u FBiH, izvještaj o investiranju javnih novčanih sredstava, a također usvojen je i program federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o načinu raspodjele 60 miliona KM kojima su obuhvaćeni obrtnici i druge djelatnosti.

Programom utroška sredstava za unaprijeđenje aviosaobraćaja u FBiH, mostarskom aerodromu odobren je iznos od milion KM, Željeznicama Federacije će biti odobreno oko 35,5 miliona KM koji će biti raspodjeljeni u tri pograma.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici dala saglasnost za prijem 49 rudara u četiri rudnika na određeno vrijeme.

Vezano za izvještaj Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, medijima se obratio i resorni ministar Amir Zukić.

Naime, Vlada FBiH je odluku o raspodjeli 60 miliona KM obrtnicima i drugim samostalnim djelatnicima donijela u oktobru 2021. godine. Na današnjoj sjednici predstavljen je izvještaj o tome kako su raspoređena ova novčana sredstva i kakvi su efekti koji su se odrazili provedbom ove odluke.

“Cilj ovakve odredbe bio je opstanak obrta i drugih samostalnih djelatnika te očuvanje radnih mjesta i likvidnosti koje je bilo ugroženo koronavirusom. 60 miliona KM koristila su 24.766 obrtnika i drugih samostalnih djelatnosti i podržano jo 44.506 radnih mjesta”, rekao je Zukić.

“Ovo prvi put da se na ovakav način dijele sredstva gdje su korisnici transparentni i gdje su, bez ikakve dodatne dokumentacije, došli do određenih sredstava. Došlo je i do povećanja broja obrta, kao i radnih mjesta u FBiH”, istakao je ministar Zukić.

Sjednica Vlade FBiH bit će nastavljena danas, nakon sastanka koji će ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić održati sa radnicima firme “Zrak” koji su jutros stupili u štrajk glađu.

Izvor: klix.ba