Porezna uprava Federacije BiH: U 1.391 kontroli zatečen 301 radnik na crno

U 609 kontrola izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 1.590.302 KM.

Porezna uprava Federacije BiH u 2022. godini nastavila je s provođenjem brzih kontrola takozvana akcija u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada na crno.

U periodu od 01.01.- 30.04.2022. godine inspektori Porezne uprave izvršili su ukupno 1.391 inspekcijski nadzor u svim kantonima na području Federacije BiH.

Porezni obveznici

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, pekarsku, građevinsku, djelatnost priređivanja igara na sreću, i ostale uslužne djelatnosti.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 301 neprijavljenog radnika, 340 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 65 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 89 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

 

Prekršajni nalozi

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćeno je 180 poslovnih objekata koji nisu otvoreni dok poslodavci zatečene radnike koji su radili na crno nisu prijavili u Jedinstveni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi i dok nisu otklonili ostale utvrđene nepravilnosti. U 609 kontrola izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 1.590.302 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu.

Izvor: avaz.ba