Edukacija za štićenike JU „Dom porodica“

Telemach fondacija u saradnji sa Centrom za sigurni internet i predstavnicima Federalne Uprave policije organizovala je edukativnu radionicu za štićenike javne ustanove „Dom porodica“ na temu zaštite od nasilja nad djecom u digitalnom okruženju.

Edukacija za štićenike JU „Dom porodica“ je nešto što se provodi nekoliko godina i ima za cilj povećati stepen sigurnosti djece na internetu. Ovo je i prioritetni zadatak Telemach fondacije.
„Nama je poseban prioritet sigurnost na internetu maloljetnih osoba kao i preventivne aktivnosti koje naše najmlađe građane Bosne i Hercegovine, njihove roditelje stavljaju u poziciju da budu prije svega zaštićeni, a onda u slučaju da budu žrtve nasilja na internetu da se to pravovremeno i riješi“, kaže Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.
Telemach fondacija je prije mjesec dana potpisala ugovor sa Fondacijom za sigurni interenet gdje su im donirali interenet za rad.
„U okviru ove saradnje koju smo uspostavili sa Centrom za sigurni internet mi smo dogovorili da ćemo zajedno u toku ove godine, ali i narednih godina kako se bude produžavala naša saradnja evidentirati institucije sa kojima ćemo zajedno donijeti mogućnost da imaju ovu vrstu edukacije“, kaže Tursunović.
U „Dom porodici“ nisu krili zadovoljstvo što su ponovo imali priliku ugostiti dugogodišnje prijatelje u ovom projektu.
„Mislim da je jako bitno da se upravo ova edukacija uradi ovdje u našoj ustanovi iz razloga što su djeca u stanju socijalne potrebe, djeca koja su trenutno u socijalnom sistemu zaštite da su oni jako vulnerabilni, da oni zapravo imaju najveći rizik kada je u pitanju zloupotreba interneta i ovog bullynga samog na internetu“, ističe Amela Harmandić, iz JU „Dom porodica“
Iz Centra za sigurni internet kažu da imaju nultu stopu tolerancije prema nasilju prema djeci na internetu.
„Ono što je najvažnije je da mi kažemo djeci da trebaju da uče s nama, da treba da budu pametni, pametni u digitalnom okruženju, da ne dozvole sebi da budu iskorišteni“, poručuje Amela Efendić, menadžer Centra za sigurni internet.
Nakon što slučaj bude prijavljen, Federalna uprava policije obaviještava Tužilaštvo i počinju aktivnosti na identifikaciji počinitelja. Nažalost, slučajevi nasilja na internetu su česti.
„Teško je opisati kakvih slučajeva ima. Zlostavljani su na razno razne načine, seksulano zlostavljanje sigurno bar jednom sedmično u prosjeku imamo što uživo, što na internetu. Mi dajemo sve od sebe u skladu sa brojem ljudi koji radi u našem odjelu koji je izuzetno mali, ali mislim da držimo pod kontrolom, odnosno  držimo na nivou da to ne postane haos. Može uvijek bolje, ja nisam zadovoljan, prioritet su nam djeca, zaštita djece i dajemo sve od sebe da spriječimo, odnosno da uhvatimo predatora sa druge strane“, kaže Saša Petrović, istražitelj FUP-a.
Internet je izuzetno koristan i zbog toga ga ne treba djeci zabranjivati, ali ih treba educirati kako ga koristiti. (N.G.)