FOTO: Zeničane po 96. put probudila tradicionalna Prvomajska budnica

Prvomajska budnica u Zenici Duvačkog orkestra gotovo stoljetna je tradicija ovoga grada. Pozdravljajući radnike i sugrađane svojom muzikom za Praznik rada, svakog Prvog maja pozivaju ih i na prvomajski uranak.

Tako je bilo i ove godine, kada je 96. po redu prvomajska budnica, takođe po tradiciji, krenula rano jutros, još od 5 sati, iz rudarskog naselja, nastavljajući potom svoj defile kroz grad, obilazeći sve njegove dijelove i čestitajući tako sugrađanima, na svoj način, Praznik rada. Marševi i koračnice uobičajeni su im reportoar za ovu priliku, a ovogodišnji sastav Duvačkog orkestra najmlađi je u dugoj tradiciji ovog orkestra.

Prvomajska budnica zapravo je jedan od naših najznačajnijih nastupa i naravno u nama budi posebne emocije, jer ovo je decenijska tradicija, koju su i u ratu i u miru, samo sa izuzetkom 2020. godine pandemije, svake godine njegovali naši stari članovi, kojih uglavnom više nema, a posebna je emocija i susret sa našim sugrađanima na ulicama, koji nas radosno, sa osmijehom dočekuju u rano jutro Prvoga maja“, kaže Nedim Telalović, dirigent Duvačkog orkestra, koji im se kao član priključio još 2005. godine sa svojih 12 godina.

Duvački orkestar osnovan je 1926. godine kao rudarska limena glazba, a od strane čeških i slovačkih stručnjaka, koji su radili u rudniku i željezari, dugo je bio u sklopu KUD-a Željezare Zenica, a danas ovaj orkestar djeluje kao Udruženje građana Duvački orkestar Zenica.

Tradicija je da se za Prvi maj kamion sa muzičarima daruje simboličnim darovima, sokovima, nekim pićem ili hranom.

Naše emocije u odnosu na nekadašnje prvomajske budnice su nepromijenjene i iste su kao nekad, a najveća nagrada nam je odziv građana i njihove emocije, međutim u odnosu na ranija vremena, sada nas manje ljudi dočekuje na ulicama i manje smo u prilici da stanemo i međusobno čestitamo Praznik rada, mada nas sugrađani pozdravljaju mašući sa prozora i balkona, ali manje je tog neposrednog kontakta sa njima“, navodi Azur Bijedić, član Duvačkog orkestra Zenice i njegov nekadašnji dirigent.

Ipak prvomajska budnica lijepa je i gotovo stoljetna tradicija Zenice i kao takvu trebamo je njegovati, jer se održava u čast radnika na praznik rada, a zahvaljujući njoj mladi uče o svojoj prošlosti i sebi, dok se stariji prisjećaju ranijih vremena i svoje mladosti. (V. J.)