Grad Zenica i Agencija ZEDA održali Drugu radionicu u okviru AGORA Projekta – „Instrumenti i moguća rješenja“

U srijedu, 27. aprila 2022. godine u organizaciji Grada Zenice i Agencije ZEDA održana je Druga radionica u okviru AGORA Projekta – „Instrumenti i moguća rješenja“.

U ovodom dijelu ove radionice, koordinatorica projekta u ime Grada Zenice, Amra Mehmedić, prisutne je upoznala sa do sada realizovanim aktivnostima i najavila ono što se očekuje do decembra 2022. godine kada je planirano okončanje ovog Projekta.

Prisutni su imali priliku pogledati tri odabrane lokacije za revitalizaciju –  „Kanarinac“ kojeg je predstavila direktorica JU „Predškolski odgoj i obrazovanje“ Zenica,  „Papirna“ koju je predstavio arhitekta iz JP za prostorno planiranje Grada Zenice, Andrej Šetka i „Gradski park“ koji je predstavila v.d. Šef sektora za ekologiju i komunalne poslove, Jakuta Imširović– njihovu prvobitnu namjenu, trenutno stanje i aktivnosti planirane u AGORA projektu koje će rezultirati njihovom ponovnom upotrebom.

Mirza Sikirić, koordinator Projekta u ime pridruženog partnera u Projektu, Agencije ZEDA je kroz AHA SLIDES prisutnima dao priliku da iznesu svoje mišljenje da li su neki od već predstavljenih instrumenata dobre prakse drugih država, prezentovani kroz prezentaciju eksternog konsultanta u Projektu, Davora Sušića, predstavnika preduzeća „CON VITA“ d.o.o. Zenica primjenjivi na odabranim lokalitetima u našem gradu.

Radionici su prisustvovali predstavnici Univerziteta u Zenici, zenički privrednici, predstavnici Gradske uprave Zenica, Agencije ZEDA,  JP preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica te predstavnici nevladinog sektora.

Sljedeća radionica planirana je sredinom maja 2022. godine.

Napominjemo – AGORA je projekat koji se provodi i finansira u sklopu EU INTERREG Dunavskog transnacionalnog programa. Konzorcij projekta okuplja 28 partnera iz 14 zemalja, od čega 10 gradova. Grad Zenica ima status partnera, a Zenička razvojna agencija ZEDA status pridruženog partnera.

Više informacija o AGORA projektu možete pročitati na linku https://www.zenica.ba/centar-za-investitore/aktuelni-projekti/agora/