Predstavljen program kulturne manifestacije „Zeničko proljeće 2022“

FOTO: Zenicainfo.ba

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica danas je održana press konferencija povodom održavanja 25. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće 2022“.

Zbog pandemije korona virusa, protekle dvije godine prepoznatljiva zenička kulturna manifestacija se nije održavala. Danas, na sreću su se stvorili uslovi da se ista održi. Slogan ovogodišnjeg „Zeničkog proljeća“ je „Budimo odgovorni-klasikom do zdravlja“. Međunarodna kulturna manifestacija održat će se od 03. do 31. maja.

Ovdje imamo šarolik program, počev od jedne kiparske prezentacije, pogleda na povijest Bosne i Hercegovine. Imamo jednu slikarsku izložbu, o kojoj će nešto kasnije reći nešto naš Miroslav Šetka. Imamo programe koji se odvijaju u BNP-u, a koji nisu samo teatarske prirode. Dakle, mislim da ovdje imamo ukupno deset programa, od kojih su četiri pozorišne predstave“, izjavio je Zijad Imamović, šef Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Zenica.

  1. Aprilski salon, likovna izložba je događaj koji otvara manifestaciju, 3. maja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

A Bosansko narodno pozorište Zenica će širom otvoriti svoja vrata za deset programa koji će se održati tokom 25. Zeničkog proljeća.

Od tih deset programa u pitanju su četiri pozorišne predstave. Od četiri pozorišne predstave, dvije su premijere Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U pitanju je predstava Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Oslobodite umjetnike“ koju s našom mladom ekipom radi reditelj iz Holandije Nick Teunissen i druga predstava, u pitanju je predstava za odrasle „Tri dana“ koju režira naša gošća Tanja Miletić-Oručević“, naveo je Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Lokacije na kojima će biti predstavljeni sadržaji 25. Zeničkog proljeća, osim Bosanskog narodnog pozorišta su: Muzej grada Zenice, Gradska biblioteka, Muzička škola, Shopping centar „Džananović“ i crkva Svetog Ilije u Zenici. (A. S.)