Tradicionalni “Kengur kup” bit će održan posljednjeg vikenda u avgustu

Košarkaški klub Kengur ove godine slavi 24 godine postojanja i rada. Proteklih godina kroz klub je prodefilovalo na stotine dječaka i djevojčica.

Sportska porodica Kengura trenutno broji 130  talentovanih dječaka i djevojčica. U sezoni 2021/22, šest selekcija Kengura izborilo je plasman na play off  Lige mladih Košarkaškog saveza Zeničko-dobojskog kantona, koji počinje 7. maja za selekcije  pionira.

„Ove godine slavimo 24 godine postojanja i rada Košarkaškog kluba Kengur. Prva generacija koja je trenirala za klub sada ima 40 godina. Ono što je bitno, mi smo od prvog momenta krenuli sa trenažnim procesom za djevojčice i dječake. Plan nam je bio da se kroz takmičenje djeca druže, stiču nova prijateljstva i znanja. Sa selekcijama smo obišli i sve velike evropske gradove. Organizovali smo 18 godina Kamp u Baškom Polju kao i Zimski kamp u Sloveniji koji držimo 21 godinu. Pandemija nas je zaustavila u tome, ali ove godine očekujemo ponovo vraćanje u normalu. Očekujemo ove godine na našem Kengur kupu koji planirano zadnjeg vikenda u avgustu, da će nam doći naši stari prijatelji iz Mađarske, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore. Uz najbolje bh klubove biće to kvalitetna sportska manifestacija“, izjavio je za Zenicainfo.ba Enver Jahić, osnivač i trener KK Kengur.

Problemi koji opterećuju rad ovog sportskog kolektiva su loši uslovi za trenažni proces, nedostatak sportskih dvorana i slaba finansijska podrška. I pored toga u Kenguru bilježe dobre uspjehe. Kenan Spahić i Vedran Pojskić na spisku su U14 košarkaške reprezentacije BIH. Predpionirke Kengura 7. maja igraju na završnici Državnog prvenstva u Trebinju. Takođe nakon play offa Lige mladih očekuju da najmanje dvije generacije Kengura izborile plasman na Prvenstvo BIH.

Ove godine 23. izdanje tradicionalnog  Kengur kupa održaće se od 26. do 28. avgusta u Areni Husejin Smajlović. (M.P.)