Velemajstor Mladen Palac pobjednik 23. Uskrsnog šahovskog turnira „Zenica 2022“

Velemajstor Mladen Palac iz Hrvatske  sa 7,5 poena iz devet partija pobjednik je 23. Uskrsnog šahovskog turnira „Zenica 2022“.

Na tradicionalnom šahovskom turniru nastupilo je 75 šahista iz BiH, Hrvatske, Srbije , Danske i Crne Gore. Na listi deset nagrađenih šahista nalaze se još: drugi je IM Rijad Burović  iz Sarajeva sa 7,0 a treći je IM Dušan Lekić (Crna Gora), takođe sa 7,0 poena, ali sa slabijim dodatnim kriterijima. Zatim slijede  GM Denis Kadrić 6,5, GM Dalibor Stojanović 6,5, FM Ismet Burović 6,5, IM Dejan Marjanović 6,0, IM Bojan Maksimović 6,0, IM Aleksandar Savanović 6,0 i FM Mario Zovko sa 6,0 poena. Osim deset nagrađenih koji su podijelili nagradni fond 2.500 KM dodijeljene su i specijalne nagrade za najuspješnije igrače:

-do 2.000 ELO poena: Nermin Letić i  Predrag Barišić,

-do 2200 ELO poena – Halim Hutinović i Samir Bajrić,

– najbolji junior  je Maksim Savanović,

– najuspješnije šahistkinje – Maša Maksimović i Bernardina Hadžiselimović, najbolji igrač iz šahovskog kluba „Napredak“ Zenica – Enver Muratović.

Odličan organizator turnira bio je Šahovski klub “Napredak” iz Zenice. Turnir je igran u Hrvatskom domu “Kralj Tomislav”. (M. P.)