Vaskršnja poruka protojereja Marka Maleša, paroha zeničkog

Pravoslavni hrišćani u nedjelju 24. aprila dočekuju svoj najvažaniji praznik Vaskrs. Njime se proslavlja povratak Božijeg bogomladenca Isusa Hrista iz mrtvih, njegovo vaskrsenje nakon smrti na Golgoti.

Vaskrs je sam stub hrišćanske vjere. Po hrišćanskom vjerovanju to se desilo trećeg dana poslije njegove smrti, prve nedjelje nakon velikog petka. To je pokretni praznik koji se slavi nakon jevrejske Pashe u prvu nedjelju nakon punog mjeseca. Kod pravoslavnih, vaskrs najranije pada 4. aprila a najkasnije 8.maja. To je praznik pobjede života nad smrću. “Želio bih da Vaskresenje ove godine donese ljudima blagoslova Božijeg i radosti. Barem kao djelić radosti što su osjetili apostoli kada su shvatili da je Hristos vaskrsao i da ga nisu uzalud pratili tri godine. Da takva radost zavlada među ljudima, mir i dobra volja, da jednostavno vaskrsenje, u bukvalnom smislu, donese vaskrsenje naroda i ljudi da bi se nekako preobrazili, da bi se neke vrijednosti, koje su bitne a zaboravljene, ponovo vratile u prvi plan“, poručuje paroh zenički, protojerej Marko Maleš, starješina hrama Rođenja presvete Bogorodice u Zenici. Na ovaj Vaskrs živimo u vremenu punom nepravde i ratnih sukoba.

Puno je tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti koje su gurnute u drugi plan a nemetnute nam neke druge koje su sporedne, kaže paroh Maleš. Biti hrišćanin, objašnjava on, znači biti dobar čovjek, voliti svoje prijatelje i Bogu se moliti za svoje neprijatelje. “Moliti se Bogu za sve ljude ovog svijeta da nas sve odobrovolji da bi svi imali normalne komunikacije i normalne odnose. Da se radujemo, kao što se radujemo našem prazniku da se tako radujemo i drugim praznicima. Samim tim, da ovaj praznik vaskrsenja svima donese dobru volju da se neke problemi u svijetu razriješe. To je iskrena želja. Svim pravoslavnim hrišćanskim vjernicima koji proslavljaju Vaskrs, upućujem radosni pozdrav, Hristos vaskrse-vaistinu vaskrse“, riječi su protojereja Marka Maleša. Sama priprema za Vaskrs obilježena je velikim postom koji se naziva časnim ili vaskršnjim postom. Uz tradicionalni pozdrav, Hristos vaskrse-vaistinu vaskrse, proslava Vaskrsa nakon Vaskršnje liturgije preseliće se u domove pravoslavnih uz bogatu prazničnu trpezu. Slave se i drugi i treći dan Vaskrsa a cijela sedmica naziva se Velikom odnosno Strasnom nedjeljom. (D.T.)