Gradu Zenica 150.000 KM za unapređenje infrastrukture u Poslovnoj zoni “Zenica 1”

DCIM101MEDIADJI_0145.JPG

Grad Zenica potpisao je jučer sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona ugovor o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona vrijednosti 150.000 KM.

Kako je pojasnila Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, odobrena sredstva bit će investirana u izgradnju nove saobraćajnice i kolektora oborinske kanalizacije u Poslovnoj zoni Zenica 1.

“U projektu je više aspekata koji su značajni, a najvažnije je da kreiramo ambijent, imamo dobru infrastrukturu i da imamo preduslove za privlačenje investicija. Danas u Poslovnoj zoni “Zenica 1” boravi ukupno 116 privrednih subjekata sa 1.590 zaposlenih, a određeni broj firmi ima oko 100 zaposlenih u drugim radionicama izvan Poslovne zone “Zenica 1”. Stoga, navedeni projekti koje ćemo realizirati zahvaljujući naznačenim sredstvima svakako će umnogome unaprijediti uslove u Poslovnoj zoni “Zenica 1”. Podsjećam kako je u periodu od 2017. do 2021. godine za izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni “Zenica 1” utrošeno oko 1.760.000 KM”, kazala je Mehmedić.

Stalnim investiranjem i unapređenjem uslova u Poslovnoj zoni “Zenica 1” definitivno će se privuči novi investitori, otvoriti ili proširiti broj radnih mjesta, što će rezultirati kvalitetnijim uslovima života za sve građane Zenice.

Inače, Vlada Zeničko-dobojskog kantona opredijelila je 1.031.000 KM za dodjelu sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona. Ugovori su potpisani sa osam gradonačelnika i načelnika i to Grad Zenica (Poslovna zona “Zenica 1”), te općine Tešanj (PZ “Bukva-Vila”), Vareš (PZ “Kram”), Maglaj (PZ “Liješnica”), Žepče (PZ “Radovlje”), Doboj Jug (PZ “Mravići”), Usora (PZ “Srednja Omanjska”) i Olovo (PZ “Golubište”). Maksimalni iznos po jednom zahtjevu, koji je jedinica lokalne samouprave mogla dobiti, je 150.000 KM.