Sporazum o saradnji Filozofskog fakulteta, RTV Zenica i Bosanskog narodnog pozorišta

Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici, Radio-televizija Zenica i Bosansko narodno pozorište potpisali su sporazum o saradnji.

Naime, studenti ovog fakulteta već godinama imaju angažmane kako u pozorištu, tako i na Radio-televiziji Zenica, tako da je ovim sporazumom formalno ozvaničena saradnja ove tri institucije.
„Kada je u pitanju nastava na našem fakultetu pored onog teoretskog dijela vrlo važano za naše studente jeste praksa. Pored obavljanja prakse u školama jako nam je važan ovaj segment obavljanja prakse u drugim institucijama jer se naši studenti zapošljavaju u takvim institucijama i na ovaj način ćemo formalno omogućiti našim studentima da idu u BNP i Radio-televiziju Zenica gdje će moći stjecati nove kompetencije za buduća zanimanja”, kaže Alica Arnaut, dekanesa Filozofskog fakulteta u Zenici.
Ovo je formalizovanje nečega što mi sa ovim fakultetom već godinama radimo, kaže Miroljub Mijatović, direktor BNP-a Zenica.
„Ono za šta smo se odlučili ove godine jeste da u okviru Festivala BH drame studentima BHS jezika i književnosti i prvenstveno studentima Kulturalnog studija omogućimo da budu stalno prisutni na festivalu i da se okušaju u pisanju pozorišnih kritika i uopće da budu češći gosti na svim programima u BNP-u Zenica”, kazao je Mijatović.
Treći partner u ovom sporazumu Radio-televizija Zenica također ima od ranije saradnju sa ovim fakultetom.
„Mi još od 2018. godine imamo saradnju, odnosno imamo pripravnike sa odsjeka za Kulturologiju Filozofskog fakulteta u Zenici. Na ovaj način dosadašnju saradnju ćemo unaprijediti, imat ćemo mogućnost da studenti Filozofskog fakulteta i nadam se uskoro Odsjeka za žurnalistiku proizvode program za Radio-televiziju Zenica, odnosno za naše sve tri platforme”, kazao je Nandino Škrbić, direktor Javnog preduzeća Radio-televizija Zenica.
Obavljanjem prakse i volontiranjem u ove dvije institucije sigurno se studentima Filozofskog fakulteta otvaraju nove mogućnosti kako tokom studentskih dana, tako i za buduće profesionalno zanimanje. (N.G.)