Radionica Eko foruma za novinare na temu “Istraživačko novinarstvo u zaštiti okoliša”

Eko forum Zenica u okviru projekta „Misli o prirodi“ danas je organizovao radionicu za novinare – Istraživačko novinarstvo u zaštiti okoliša.

Projekat je finansiran od strane Švedske, a implementira ga Centar za promociju civilnog društva. Teme radionice bile su bazirane na zagađenju voda i energetskoj efikasnosti.

„Evo danas smo imali priliku da vidimo prezentaciju vezanu za tretmane otpadnih voda i šta nam slijedi, obzirom da Bosna i Hercegovina zaista ima mali broj prečištača, na svu sreću. To govorimo iz razloga što se nama preko grantova nudi tehnologija koja pravi puno više problema, nego što ih rješava. Imamo primjer Mostara, Sarajeva, Bihaća i tako dalje“, navodi Dragan Šulović, jedan od predavača.

Putem prezentacije dat je prikaz kako prečistiti vodu, a da nemamo problem s muljem koji se nepropisno odlaže, te kako ga iskoristiti za proizvodnju energije.

Kada je u pitanju energetska efikasnost, raspravljalo se o istoj na nivou Bosne i Hercegovine, ali i o tome koja su najbolja rješenja za toplinsku izolaciju objekata. Trenutno dobar primjer rada na energetskoj efikasnosti imamo i u našem gradu putem utopljavanja stambenih objekata.

Zlatan Alibegović, jedan od predavača, ističe da je Bosna i Hercegovina u odnosu na Evropu tek počela pričati na temu energetske efikasnosti, te da nema efikasnu politiku države povodom iste. (A.K.)