Muzej grada Zenice obilježava godišnjicu smrti Reja Bredberija

Muzej grada Zenice, uz podršku ambasade Sjedinjenih američkih država u BiH, obilježiće desetu godišnjicu od smrti velikana svjetske fantastične književnosti, Reja Bredberija.

Učiniće to kroz konkurs za najbolju kratku priču i ilustraciju inspirisanu djelom ovog neponovljivog umjetnika. Rej Bredberi, na ovim prostorima poznat kroz svoje zbirke pripovjetki „Marsovske hronike“ i „Tetovirani čovjek“ te brojna druga djela od kojih su mnoga ekranizovana, dio je svjetske kulturne baštine. Njoj, kaže direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević, pripadamo i mi te kroz ovaj projekat želimo da revitalizujemo Bredberijevu ostavštinu. “Na ovaj način mi ujedinjujemo dvije okeanom razdvojene kulture. Stoga je i ambasada SAD-a u našoj zemlji bila zainteresovana da pomogne ovaj projekat kojeg realiziramo u saradnji sa Muzejom Reja Bredberija u SAD-u.“, objašnjava Jašarević. Okosnica projekta su dva konkursa. Za najbolju kratku priču i ilustraciju a koja će biti raspisana u zemljama regiona. “Na taj način želimo revitalizirati njegovo književno djelo i dati mu jednu novu notu, ne samo čitalačku nego kako bismo i mi napisali priče u njegovom maniru“, kaže direktor zeničkog Muzeja.

Rej Bredberi, osim kao veliki i originalni stvaralac bio je i veliki humanista tako da će svaka od prijavljenih priča morati da slijedi i taj diskurs. Kod ilustracija to će biti jednostavnije tako da će one najupečatljivije dobiti privilegiju da budu uvrštene u knjigu nagrađenih priča po okončanju konkursa. Konkurs će biti otvoren krajem maja a okončan krajem ljeta. Svi nagrađeni radovi biće objavljeni u septembru u posebnoj knjizi uz prigodnu izložbu ilustracija.(D.T.)