Zenica: Održan tradicionalni Uskršnji prijem u organizaciji HKD “Napredak”

Tradicionalni Uskršnji prijem organiziralo je danas Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” u zajedništvu sa hrvatskim institucijama i organizacijama Grada Zenica za zvanice i goste – sugrađane i sugrađanke.

Osim što je prijem povodom blagdana Uskrsa organiziran nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusa radost zajedničkog obilježavanja dana Isusova uskrsnuća bila je dvostruka veća – prijem je upriličen kao prvi događaj u renoviranoj zgradi Hrvatskog doma “Kralj Tomislav”.

Uz nezaobilazna uskršnja raznobojna jaja, zakusku, kolače i muziku Zeničani i Zeničanke su se ponovo družili na tradicionalnom Uskršnjem prijemu koji je izostao dvije godine zaredom zbog poznatih razloga. Izvedbe orkestra Katoličkog školskog centra upotpunile su atmosferu, a prisutnima se obratio u ime domaćina don Vlatko Rosić, predsjednik Napretka i ravnatelj KŠC-a, uputivši čestitke povodom Uskrsa.

Uskršnjem prijemu prisustvavali su predstavnici vjerskih, obrazovanih i institucija kulture, organizacija i udruženja, medija, zvaničnici gradske, kantonalne i federalne vlasti. Radost zajedničkog obilježavanja blagdana Uskrsa koju Zeničani i Zeničanke baštine decenijama bila je ovaj put još veća jer su se prvi put upravo danas susreli u obnovljenim prostorijama zgrade Hrvatskog doma “Kralj Tomislav”.

Prijem za predstavnike javnog života Zenice i kantona nastavljen je u ugodnoj atmosferi i druženjem, koje nije izostalo ni popodne obilaskom prijatelja i komšija u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

(A.H.)