Muslimani obilježili noć Lejletu-l-Bedr: Centralni program u džamiji džemata Blatuša

U svim džematima na području Medžlisa islamske zajednice Zenica sinoć je prigodnim programima obilježena 17-ta noć Ramazana – Lejletu-l- Bedr.

Riječ je o jednoj od dvije najvažnije noći u odabranom i najvrijednijem mjesecu u islamskom kalendaru – Ramazanu, u kojoj se muslimani podsjećaju na historijsku pobjedu u bitci malobrojne skupine Muhameda a.s. i njegovih ashaba protiv mušrika, koja se desila kod Medine, 17. ramazana, druge godine po Hidžri.

Ramazan je mjesec sjaja i ljepote, pobožnosti, pokornosti i odanosti Allahu dželešanuhu. To je mjesec i velikih događaja u povijesti islama, prije svega noći Kadra i noći Bedra, večerašnje mubarek noći. Kada su mušrici vidjeli da se svijetom širi islam poput svjetlosti htjeli su ga uništiti u korijenu. Međutim, u tome nisu uspjeli, hvala Bogu“, kazao je sinoć glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica Jakub ef. Salkica.  Više o značaju te poukama i porukama bitke na Bedru, koje su univerzalnog karaktera i koje imaju smisao i značaj i u današnjem vremenu, u blatuškoj džamiji, tokom ove centralne svečanosti za Medžlis IZ Zenica govorio je muftija zenički Mevludin efendija Dizdarević. Između ostalog, muftija je istakao kako je Muhammed a.s. posebno poštovao šehide i učesnike bitke na Bedru, da su oni kod njega na posebnoj deredži pa bi, shodno tome, i mi morali poštovati ljude koji su ‘92., u najteže vrijeme, uzeli puške, stali uz narod i bili spremni žrtvovati se za slobodu, vjeru, život i čast, pa to može biti i jedna od poruka Bedera. “Šta je Bedr za nas danas. Govoreći o Bedru govorimo o spremnosti za žrtvovanje 314 ljudi za ono u šta su vjerovali, za ideale. Za vjeru, slobodu, istinu i pravdu. Pitanje je jesmo li mi spremni za nešto da se žrtvujemo. Ja bih rekao da je ovaj bosanski, Bošnjački narod  to dokazao ‘92. i nemojte dozvoliti nikome da na ovom Dunjaluku  da su tamo neki drugi bolji muslimani od nas“, kazao je muftija Dizdarević.

Snimak centralne svečanosti povodom noći Lejletu-l-Bedr iz blatuške džamije pogledajte večeras na Televiziji Zenica od 21 sat, dakle, odmah iza Iftarskog programa.

Tekst i foto: S.G.