Zbog jakog vjetra u cijeloj zemlji na snazi meteoalarm, u pojedinim dijelovima i intenzivnije padavine

Zbog jakog vjetra na području cijele Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm, a na području Krajine i sjeverozapadne Bosne usljed njegovog jačeg intenziteta na snazi je narandžasti meteoalarm.

Tako se na području bihaćke regije prognoziraju udari vjetra između 50 i 70, lokalno do 80 kilometara na sat. I na području banjalučke regije očekuju se udari vjetra od 50 do 70 kilometara na sat, pogotovo u planinski predjelima na jugu regije. U ovim regijama na snazi je inače narandžasti meteoalarm.

Poduzmite mjere opreza. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući“, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području fočanske regije očekuju se udari vjetra od 40 do 60 kilometara na sat, na planinama i preko 70 kilometara na sat.

Istovremeno, na području livanjske, trebinjske, višegradske, sarajevske, mostarske i tuzlanske regije očekuju se udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat.

Istovremeno na području mostarske regije očekuje se i količina padavina na sjeveru i sjeverozapadu regije između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, dok se na tuzlanskoj regiji prognozira količina padavina između 15 i 30 litara po metru kvadratnom.

Na području prijedorske regije prognozirani su udari vjetra od 40 do 50 kilometara na sat, a očekuje se i oko 20 do 30 milimetara kiše tokom 24 sata na zapadu regije.

Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode“, upozorenja su FHMZ BiH za ova područja Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini preovladava oblačno vrijeme. U nizinama pada kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg.

Danas pretežno oblačno veći dio dana. Padavine su većinom prije podne. U nizinama sa kišom ili susnježicom, u višim područjima sa snijegom. Jače padavine na istoku Bosne i Hercegovine. U drugom dijelu dana lokalno u Bosni je moguć prolazan pljusak. Postepeno smanjenje oblačnosti od poslijepodnevnih sati. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 11 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu oblačno veći dio dana. Prije podne sa slabom kišom ili susnježicom. Djelomično smanjenje oblačnosti u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 6 stepeni Celzijusa.

bhrt.ba