U četvrtak i petak premijerne izvedbe predstave „Kuća“

Povodom nastupajućih premijernih izvedbi predstave „Kuća“ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je danas održana konferencija za medije. Predstava „Kuća“ je nastala prema tekstu Benjamina Hasića, u režiji Alena Šimića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Premijerne izvedbe predstave će biti izvedene u četvrtak, 7. aprila i u petak, 8. aprila u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Tim povodom su na konferenciji za medije govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, reditelj predstave Alen Šimić i glumci i glumica iz ansambla predstave: Zlatan Školjić, Saša Handžić, Tamara Miličević-Stilić i Benjamin Bajramović.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je ovim povodom istakao da se radi o praizvedbi bosanskohercegovačkog dramskog teksta „Kuća“ autora Benjamina Hasića, što potvrđuje tradiciju BNP-a da njeguje i podržava bosanskohercegovački dramski tekst. Direktor Mijatović je izjavio kako je predstava „Kuća“ predstava koju će publika voljeti i za koju vjeruje da će joj se mlađa populacija rado i vraćati i gledati je više puta.

Reditelj predstave Alen Šimić se zahvalio pozivu za rad koji je došao iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, istaknuvši da je njemu ovo prvi put da radi u Zeničkom pozorištu. Šimić je izjavio kako predstava govori o dva brata koji u nedostatku aktiviteta u svom života pokušavaju upotpuniti svoju prazninu na drugačije načine: jedan kroz materijalne stvari, drugi kroz svoju ovisnost od narkoticima. Reditelj je istakao da mu je ovo treća profesionalna režija i da je iznimno zadovoljan radom i iskustvom koje je stekao u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Glumica i glumci iz ansambla predstave Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Saša Handžić, i Benjamin Bajramović su izjavili kako je proces rada na ovoj predstavi jedan od ljepših koje pamte, te su iskoristili priliku da pozovu publiku da pogledaju predstavu i uživaju u novom ostvarenju Zeničkog pozorišta.

U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Saša Handžić, Selma Mehanović, Tamara Miličević-Stilić, Anđela Ilić i Benjamin Bajramović. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a muziku Mirza Ramadanović (Indigo). Za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert.