CCI pokrenuo tužbe protiv javnih preduzeća, informacije o poslovanju drže van dometa javnosti

FOTO: Zenicainfo.ba

Nedostavljanje podataka po zahtjevu nije jedini pokazatelj da veliki broj informacija o poslovanju javnih preduzeća nije dostupan javnosti, saopćeno je iz CCI.

Ranija istraživanja CCI-ja su pokazala da 50 posto javnih preduzeća u BiH uopće nema dostupnu web stranicu, te da preduzeća koja i imaju web stranicu ne objavljuju proaktivno podatke o poslovanju, istovremeno kršeći i Zakon o javnim preduzećima. Sve ukazuje na to da je građanima otežan pristup čak i osnovnim informacijama o poslovanju javnih preduzeća, zbog čega su CCI i uputili zahtjeve za pristup informacijama na više od 500 adresa javnih preduzeća.

Zabrinjavajuća je i krajnje nedopustiva situacija da uz nepoštivanje zakonom propisanih rokova i potpuno zanemarivanje zahtjeva za pristup informacijama od strane većine javnih preduzeća, neka od njih izričito odbijaju učiniti dostupnim podatke o svom poslovanju. JP “Elektroprivreda HZ-HB” d.d. Mostar je odbilo dostaviti trogodišnji plan poslovanja. Iz ovog javnog preduzeća je navedeno da trogodišnji plan poslovanja predstavlja poslovnu tajnu, pri čemu su se pozvali na statut JP “Elektroprivreda HZ-HB”. Međutim, poslovna tajna kao izuzetak od saopćenja informacije nije propisana Zakonom o slobodi pristupa informacijama u FBiH, a i samim statutom JP “Elektroprivreda HZ-HB” je navedeno da se poslovnom tajnom ne mogu smatrati podaci koji su javni i po zakonu i po drugim propisima. Neprihvatajući navedeno, CCI je uputio nadležnom sudu tužbu za pokretanje upravnog spora protiv JP “Elektroprivreda HZ-HB”.

Ovo nije usamljen slučaj, te su CCI i u ranijem periodu bili primorani reagovati. Prethodno su dva javna preduzeća u 2020. godini također izričito odbila dostaviti podatke o poslovanju, KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo i JP „BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo. KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo je uvažilo žalbu CCI-ja i naknadno dostavilo tražene podatke. JP „BH Pošta“ nije uvažilo žalbu niti preporuku Institucije ombudsmena za ljudska prava nakon čega je CCI uputio nadležnom sudu tužbu za pokretanje upravnog spora protiv JP „BH Pošte“.

CCI smatraju nedopustivim bilo koje kršenje zakona, te naročito apsurdnim kada se dešava od strane javnih preduzeća, odnosno onih koji pružaju javne usluge i koji troše javni novac. Neophodno je da se javna preduzeća čim prije vrate u zakonske okvire ili da se za to snose posljedice, zbog čega će CCI u narednom periodu reagovati na sve slične slučajeve.