Centar za mlade “Input” realizuje projekat “Inžinjerska praksa”

Centar za mlade INPUT zajedno sa timom mladih inženjera po prvi put pokreće edukativnu praksu za srednjoškolce sa prostora Grada Zenica.

Riječ je o projektu “Inžinjerska praksa”, koji bi trebao startati u subotu 09. aprila, a planirano je da srednjoškolci, koji se prijave, besplatno steknu nova znanja iz oblasti informacionih tehnologija, mašinstva i STEM-a, a polaznici ove prakse će u periodu od mjesec dana razvijati projekat izrade i upravljanja robotske ruke i pametne kante za smeće.

“Kroz Inžinjersku praksu izučavaće se razvoj sistema za upravljanje, radiće se izrada dijelova 3D printanjem, te dizajniranje dijelova sistema, a potom ćemo kreirati timove za rad na programiranju, ali i dizajnu, a polaznici će imati priliku da nauče i više programskih jezika, softvera za modeliranje, kao i da koriste razne senzore, mikročipove i elektroničke dijelove pri izradi sistema za upravljanje”, pojašnjava Adi salčinović, predsjednik zeničkog Centra za mlade INPUT.

“Namjera nam je zapravo upoznati polaznike sa prednostima modernih tehnologija, te kako, koristeći ih, mogu postići brže rješavanje problema, te omogućiti im da steknu osnove potrebne za razvoj znanja iz oblasti tehnologije, informatike, mašinstva i STEM-a i na taj način im olakšati da razijaju vlastite karijere kasnije”, ističe predsjednik zeničkog Centra za mlade INPUT. (V.J.)