Predstavnici ambasada Francuske i Italije posjetili Univerzitet u Zenici

U Rektoratu Univerzteta u Zenici danas su bili domaćini predstavnicima dviju ambasada u BiH: Francuske i Italije.

Razgovaralo se o tehničkim i naučnim saradnjama, zeničkog i univerziteta ovih zemalja, prvenstveno na mobilnosti i razmjeni studenata. Ambasadorica Francuske u BiH NJ.E. Kristin Tudik izjavila je nakon sastanka da je uvidjela velike mogućnosti za saradnjom sa Univerzitetom u Zenici.

Njena ekselencija je istaknula i da je povod posjeti rektoratu u Zenici francusko predsjedavanje Evropskom unijom.

„Velike su mogućnosti za saradnjom. Nakon zajedničkih programa koji ostvaruju sa Univerzitetom u Potjeu sugerirala sam i druge univerzitete koji imaju katedre sa jazicima zemalja Zapadnog Balkana“, kazala je ambasadorica Francuske u BiH Nj. E. Christine Toudic.

Dodala je da će studenti tako dobiti velike mogućnosti za dobijanjem diploma i dobrim obrazovanjem na francuskim univerzitetima, što bi trebalo za pozitivne efekte da ima i za grad Zenicu. Prema riječima rektora Durakovića nakon nedavne posjete francuskom uiniverzitetu s kojima je već ostvarena saradnja od danas imaju priliku je ojačati i proširiti. Dobili su preporuke s kojim univerzitetima da ostvare zajedničke ciljeve.

„Ambasadorica je obećala pomoći kod primanja i preporuke zeničkih studenata i studentica na francuske fakultete s preporukom da se vrate u svoj grad i domovinu nakon završenog studija. Nama je cilj i da omogućimo studentima iz Francuske, ali i drugih zemalja kao što je to već slučaj sa Španijom, Turskom, Italijom da određeni broj semestara studiraju na UNZE. Do sada su najviše interesovanja pokazali prema medicini i tehničkim naukama“, riječi su prof. dr Jusufa Durakovića, rektora UNZE.

Saradnja sa italijanskim univerzitetima odavno postoji, na zeničkom univerzitetu studenti mogu učiti italijanski jezik unazad više od deset godina. Ostvareni su i brojni stručni projekti, a o svemu tome danas su razgovarali i sa predstavnicima ambasade Republike Italije, koje je predvodio prvi sekretar Lorenzo Donatelli. Domaćini i gošća ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic sa saradnicima je posjetila danas sve zeničke fakultete, gdje je studentima i studenticama govorila o mogućnostima studiranja putem razmjene na francuskim univerzitetima.

(A.H.)