Naftna industrija se suočava s potencijalno najvećom krizom u posljednjih nekoliko decenija

FOTO: biznisinfo.ba

Međunarodna energetska agencija je upozorila da potencijalni poremećaji velikih razmjera u ruskoj proizvodnji nafte “prijeti da stvori globalni šok u opksrbi naftom”.

Ovakva izjava Agencije dolazi u svjetlu oštrih sankcija koje su uvedene Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, pogotovo uzimajući u obzir da kupci sve više izbjegavaju rusku naftu.

Procjenjujemo da bi od aprila tri miliona barela dnevno ruske proizvodnje nafte moglo biti zatvoreno kako sankcije budu na snazi, a kupci izbjegavali izvoz. Samo Saudijska Arabija i UAE imaju znatne rezervne kapacitete koji bi odmah mogli pomoći u nadoknadi ruskog manjka“, rekli su iz međunarodne agencije za energiju.

Članice OPEC-a se suočavaju s pozivima mnogih da usred rastućih cijena energije povećaju proizvodnju nafte, međutim organizacija se usaglasila da neće mijenjati raniji dogovor o postepenom povećanju za vrlo skromne količine mjesečno.

Rusija je inače najveći izvoznik nafte širem svijeta zbog čega je globalna industrija suočena s nečim što bi se moglo pretvoriti u najveću krizu u posljednjih nekoliko decenija.

Očekuje se da će porast cijena roba i međunarodne sankcije uvedene protiv Rusije nakon njezine invazije na Ukrajinu značajno umanjiti globalni privredni rast“, rekla je Agencija, koja je smanjila izglede za globalnu potražnju nafte u 2022. za 1,3 miliona barela dnevno.

klix.ba