Zenica: Akcija čišćenja lokaliteta podvožnjaka u Lukovom Polju

U okviru projekta „Rad policije u zajednici“, Policijska stanica Crkvice u saradnji sa Srednjom mješovitom školom „Mladost“ Zenica, danas je priredila akciju čišćenja podvožnjaka i lokaliteta u blizini ulaza na buvljak u naselju Lukovo Polje.

Radom na terenu policijski službenici su uočili da je podvožnjak u ulici Goraždanska u jako lošem stanju, zapušten je, prljav i neuslovan za prolaz. To su osnovni razlozi zašto pješaci ne koriste ovaj prolaz ispod ceste i pruge. Upravo ovaj prolaz za pješake se nalazi ispod željezničke pruge i magistralnog puta M17 koji predstavlja najprometniju cestu u državi. Sama činjenica da je na ovom dijelu ceste ograničenje 80 km/h ukazuje na to koliko je opasno prelaziti ovaj put,ukazuje Amela Delibašić, policijska službenica po projektu “Rad policije u zajednici”.

Relizacijom ovog projekta riješio bi se jedan od osnovnih ciljeva rada policije a to je zaštita pješaka kao najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju.  Osim ovoga cilj je i razvijanje saradnje policije sa civilnim stanovništvom što predstavlja rad policije u zajednici. Cilj škole je da učenicima razvije svijest o podršci i razvoju društva i zajednice, te dati doprinos u lokalnoj zajednici u bezbjedonosnom kao i ekološkom smislu.

Nakon čišćenja planirano je pranje podzemnog prolaza s ciljem pripreme za krečenje. (Š.B.)