Za programe zapošljavanja i samozapošljavanja osiguran 61 milion KM

Federalni zavod za zapošljavanje za ovogodišnje programe zapošljavanja i samozapošljavanja osigurao je ukupno 61 milion KM, čime je planirano obuhvatiti 11.500 nezaposlenih osoba na prostoru Federacije BiH.

„Od toga je za Program sufinansiranja zapošljavanja u 2022. godini opredijeljeno 45 miliona KM, od čega je za ZDK namijenjeno 6 miliona 854.165 maraka, dok je za realizaciju ovogodišnjeg Programa samozapošljavanja obezbijeđeno 16 miliona maraka, od kojih će za ZDK biti opredijeljena 2 miliona 437.036 KM“, navodi Anto Pešić, direktor Službe za zapošljavanje ZDK.

Ciljne grupe su mladi bez radnog iskustva – pripravnici, žene, osobe do 35 godina s radnim iskustvom, osobe preko 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih 12 mjeseci i više, te osobe nižih i bez kvalifikacija, kao i demobilisani borci.

„Ove godine poslodavci moraju obratiti pažnju da se neće sufinansirati zapošljavanje osoba, koje je poslodavac već zapošljavao koristeći sredstva iz poticajnih mjera Zavoda, a kojima je prestao radni odnos kod tog poslodavca u posljednjih 48 mjeseci, izuzev mjere javni radovi“, napominje direktor Anto Pešić, Službe za zapošljavanje ZDK. (V.J.)