Koncert “Četiri godišnja doba” u nedjelju u programu TV Zenica

Koncert „Četiri godišnja doba“ organizira župni ured crkve Svetog Josipa slijedeće nedjelje 13. marta s glavnim ciljem da ukažu na globalnu ekološku krizu, a prema enciklici pape Franje iz 2015. godine koja je bila nadahnuće župniku don Davoru Topiću.

U koncertu prema djelu poznatog baroknog kompozitora Antonija Vivaldija učestvuju Simfonijski orkestar iz Mostara i koncertni majstor iz Niša Jovan Bogoslavljević.

„Riječ je o enciklici iz 2015. godine pape Franje „Laudato Si“ koja je socijalnog karaktera i poziva na odgovornost svih nas prema globalnopj ekološkoj krizi. Naš odnos prema prirodi i planeti je zapravo odnos prema Stvoritelju, a papa je ovu encikliku izdao nekoliko mjeseci uoči susreta lidera 150 zemalja u Parizu, koji su raspravljali o strategiji borbe protiv globalnog zatopljavanja,“ kazao nam je don Davor Topić.

Na koncert planiran u nedjelju u 20:00 sati u crkvi Sv. Josipa su pozvani predstavnici javnog i kulturnog života Zenice, kao i nevladinih ekoloških udruženja, a nije slučajno da se radi o ciklusu četiri koncerta prema djelu poznatog baroknog kompozitora, violiniste i svećenika Antonija Vivaldija „Četiri godišnja doba“. Nastupiće Simfonijski orkestar iz Mostara i koncertni majstor iz Niša Jovan Bogoslavljević. Organizatori očekuju velik odziv publike, a svi koji ne budu u nedjelju u crkvi na Mokušnicama ovaj koncert moći će pratiti putem programa TV Zenica u direktnom prijenosu.

(A.H.)