„Reaguj, spriječi, prijavi“ ulični performans sa snažnom porukom u povodu Dana žena

„Reaguj, spriječi, prijavi“ naziv je uličnog performansa, kojeg je zenički Centar ženskih prava u saradnji sa Plesno – modnim studijom „Shadows“ i članovima Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta, organizovao danas u Zenici.

Izveden je u sklopu manifestacije „Ljubičasti dani“, kojom pomenuti Centar obilježava Međunarodni dan žena, a početak događaja bio je u simboličnom terminu : 5 minuta do 12 sati.

„Na ovaj način htjeli smo svi zajedno kao učesnici performansa, upravo na Dan žena, skrenuti pažnju na jedan zaista gorući problem u društvu, a to je nepoštivanje ženskih prava i nasilje nad ženama u porodici“, navodi Semir Šerić, rukovodilac Plesno-modnog studija “Shadows” i idejni tvorac priređenog vrlo dojmljivog preformansa sa snažnom porukom, izražavajući nadu da su i uspjeli probuditi u posmatračima želju da se pomogne žrtvama nasilja da se one zaštite i da ne ćute o svom problemu, jer postoje i oni, koji će im pomoći.

„Zaista je teška tema ovog performansa, ali mislim da sam zajedno sa svojim partnerom uspjela prenijeti posmatračima njegovu poruku i dočarati bar dio onoga što žene proživljavaju u situacijama nasilja nad njima“, kaže Uma Nizamić, članica Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP.  (V.J.)