Kolijevka bh. ragbija: Zenički Čelik slavi pola stoljeća postojanja

Na današnjoj press konferenciji predstavnici Ragbi kluba Čelik i Ragbi saveza BIH najavili su program obilježavanja vrijednog jubileja, 50. godina postojanja ragbija u Bosni i Hercegovini.

Jedan od začetnika ragbija u Zenici i našoj državi, Suad Kapetanović, osvrnuo se na današnjoj presici na početke ovog sporta i prve velike uspjehe, poput titule prvaka bivše države.

„Jajolika lopta je objedinila ovdje u Zenici u tom periodu od pet desetljeća masu naših omladinaca, što od najmlađih uzrasta do veteranskih. Meni lično je veliko zadovoljstvo, posebno čast, zbog toga što ću sresti svoje prijatelje i saigrače i ljude koji su Rragbi klub Čelik pomagali tokom proteklog perioda. Pedeset godina ragbija u Zenici je jedan dugotrajan period. Posebno su bili mukotrpni počeci i ja sam nisam vjerovao u to da ćemo izdražati ni deset godina. Upravo desetogodišnjicu smo obilježili osvajanjem titule prvaka države u ragbiju“, izjavio je Suad Kapetanović.

Iz Ragbi kluba Čelik je nastao i Ragbi savez BIH, prvi državni savez registrovan u BIH.

„Ragbi savez BIH je prvi savez koji je odigrao oficijalnu utakmicu u oktobru 92. godine protiv reprezentacije Hrvatske. Ragbi savez BIH ove godine slavi 30. godina postojanja. Mi smo prvi savez koji je uz pomoć posrednika primljen u Evropsku ragbi asocijaciju“, naglasio je Semir Mahić, predsjednik ragbi saveza BIH.

O programu obilježavanja vrijednog jubileja govorili su Mirza Oruč, član Upravnog odbora Ragbi kluba Čelik i Semir Fetić, predsjednik.

U petak 11. marta u Muzeju grada Zenica biće otvorena izložba plakata, pehara, lopti i drugih eksponata vezanih za ragbi. Nakon toga slijedi promocija poštanske markice i na kraju promocija monografije 50 godina ragbija u BIH. Subota 12. marta rezervisana je za dvije revijalne utakmice veterana iz Zenice i inostranstva. Svečana skupština Ragbi kluba Čelik održaće se sa početkom u 20 sati. U nedjelju 13. marta održaće se turnir u ragbiju za najmlađe na kojem će učestvovati osam ekipa iz Zenice, Srbije i Hrvatske.(M.P.)