Gradonačelnik Kasumović: Opredjelili smo se da budemo nezavisni i država svih građana BiH

U organizaciji Gradske uprave Zenica danas je prigodnim obraćanjima, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.

Svečanost obilježavanja ovog značajnog datuma počela je kod spomen-kosturnice “Papirna”, a centralno obilježavanje u organizaciji Gradske uprave Zenica upriličeno je na spomen-obilježju “Kameni spavač”.

Prigodnim riječima prisutnima na spomen-obilježju “Kameni spavač” najprije se obratio Nermin Mehić, ratni vojni invalid i dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

“Ako država zaboravi na svoje borce, na svoje poginule, ratne invalide, takva država ne zaslužuje da postoji”, kazao je Mehić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je poručio kako su za državu BiH dali mnogo, dok je Slovenija i Hrvatska priznata bez referenduma.

“Opredjelili smo se da budemo nezavisni i država svih građana BiH. Zahvaljujući šehidima i poginulim borcima, opstali smo i imamo državu”, kazao je Kasumović.

Pozvao je prisutne da odaju počast poginulim civilima i borcima u Ukrajini, a građanima poručio da se ne boje.

“Situacija je ozbiljna, ali se ne trebate plašiti. Direktni sam sudionik 90-ih u Gornjem Vakufu. Tada nismo ništa imali, ali smo se uspjeli odbraniti od 4. sile na svijetu. Nikog nećemo napadati, ali ćemo se braniti. Imamo dosta prijatelja iz međunarodne zajednice, nije to samo islamski svijet koji odgovara nacionalnim strankama”, rekao je Kasumović.

Potom se osvrnuo i na činjenicu da je delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona samo sat vremena ranije položila cvijeće i obilježila 1. mart.

“Iako je ovo svečarski trenutak, moram reći istinu kako bih građanima otvorio oči. Pogledajte ovo cvijeće koje smo zatekli. To je Kanton prije nas polagao u 10 sati, a kunu se da trebamo biti jedinstveni. E to su ti kojih je stid ili strah građana. Upozoravam ih, više nikada nećemo dozvoliti, Gradska uprava sa mnom na čelu, odnosno dok ja upravljam ovim gradom, da se te nacionalne stranke separatišu koje su nas i dovele u ovakvu situaciju. Mogu prisustvovati obilježavanju u organizaciji Grada Zenica i položiti cvijeće, Grad je odredio datum i vrijeme, ali i obratiti se ukoliko žele. Dok se na jednoj strani kunu u jedinstvo Bosanaca i Hercegovaca, na drugoj strani se izdvajaju i prave razliku, osim ako nisu “druga vrsta”, svemirski narod? Dok sam ja gradonačelnik, to više nećemo dozvoliti”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Potom su delegacije Grada Zenica, političkih stranaka i boračkih udruženja pristupile odavanju počasti i polaganju cvijeća na spomen-obilježje.