Gužve ispred Sberbanke i u Zenici, klijenti zabrinuti

Rat u Ukrajini odrazio se na određene segmente društvenog života i poslovanja naše i zemalja regiona, posebno kada su odnosi s Rusijom u pitanju.

Međutim za same građane i građanke BiH za sada je, ne uzmemo li u obzir činjenicu da se kod mnogih, nažalost, budi postratni traumatski sindrom i da se stvaraju zalihe hrane, najteža posljedica što su na nekoliko dana bili blokirani računi ruske Sberbanke.

Redovi pred Sberbankom u centru Zenice neumoljivo nas podsjećaju da se u našem daljem susjedstvu dešavaju ratne strahote. Nasekirana lica građana – vlasnika računa u ovoj banci, nisu slike koje želimo viđati.

Razgovarali smo jučer s nekim od njih i na naše pitanje šta čekaju pred bankom svi su imali isti odgovor – da podignemo novac.

Da stvar bude gora nisu bili sigurni hoće li uspjeti u tome. Prema riječima mladog sugrađanina Enesa Tarahije izgubljeno je povjerenje prema ovoj banci, kaže da je prije godinu dana otvorio devizni i tekući račun, ali će komitent od sada biti neke druge banke. Neki od njih su nam rekli da se boje da neće uspjeti podići svoj novac.

Ipak da ne treba stvarati paniku, jer strah nikako nije poželjna emocija u ovim izuzetno teškim trenucima za cijelo bh. društvo kada se nakon huškačke politike i najave rata u našoj zemlji zaista desi rat u okruženju, a nakon užasnih posljedica pandemije, zatim poskupljenja i inače lošeg višegodišnjeg društveno-političkog i ekonomskog ambijenta u kojem živimo, te egzodusa našeg stanovništva pokazuje primjer slijedećeg sugrađanina. Igrom slučaja je dan dva nakon početka ruske invazije na Ukrajinu podigao svoju plaću na bankomatu Sberbanke.

„Prije tačno dva dana sam podigao novac i mogu vam reći da su novčanice bile poptuno nove. Kao da je neko netom prije napunio bankomat novcem. Eto imao sam sreće, ali mislim da neće dalje biti većih problema, jer čujem da su račune građana preuzele nadležne institucije BiH i pravo da vam kažem ne mislim mijenjati banku“, kazao je Nedžad Agić.

Jedan od sugrađana koji su čekali u redu ispred Sberbanke je prokomentirao da su veliki redovi i ispred drugih banaka, a na naše pitanje da li bi podigao svoj novac s računa da je u pitanju neka druga banka, a zbog toga jer je počeo rat u Ukrajini odgovorio je da ne bi.

Proživio je bosnaski naroda mnoge strahote posljednjih decenije teške trenutke za društvo, porodicu i pojedince i zato se, čini se, stoički drži i krajem ove zime kada se nakon devedesetih i agresije na našu državu dešava po svemu sudeći najgori period – vrijeme kada trebamo pokazati naš bosanski inat, snagu, razum.(A.H.)