Velika pobjeda RK Čelika u utakmici godine u Jajcu

FOTO: rkcelikzenica.net

Odlična rukometna predstava u Jajcu između dva glavna konkurenta za prvo mjesto i za plasman u Premijer ligu BiH – domaćeg RK Jajca i RK Čelika, u kojoj je Čelik savladao svog glavnog rivala.

Utakmica igrana u Sportskoj dvorani Jajce, pred oko 500 vatrenih navijača, među kojima stotinjak najvatrenijih navijača zvanih DILBERI. Sudije: D. Čedić i D. Đerzić. Delegat: Elvir Korjenić – svi iz Sarajeva. Isključenja: RK Jajce 6 minuta a Čelik 8 minuta. Sedmerci: RK Jajce 3 (2), Čelik 4 (4). Isključenja: Jajce 6 minuta, Čelik 8 minuta.

Sastav ekipa

RK JAJCE: Džejlan Katlak (4), Tibir Aganivić (1) Admir Popaja (14), Aldin Keljalić, Armano Radić (4), Nahid Juraldžija, Dženet Radić (1), Selman Hajder, Asim Agić, Tarik Agić, Ermin Hajder, Amar Bačvan (1), Miran Čovuć (6), Josip Blizanac, Petar Bojanić, Admir Omerinović. Trener Benjamin Halaba.

RK ČELIK: Amir Došić (2), Ajdin Velić (2), Mevludin Čehajić (10 odbrana, 2 penala ), Muaz Kusić, Danijel Jurić (1), Adnan Sumbuljević (1), Faris Mrako (3), Ante Dragičević (11), Jasmin Beganović, Tarik Kubat, Mario Filipović (5), Edin Gušić (7), Faris Rujanac (1), Dženan Hodžić, Ajdin Starčević, Ahmet Kačamaković. Trener: Miki Flipović.

Rukometni derbi godine, kako su ga nazvali, utakmica između domaće ekipe RK Jajca i prvoplasiranog tima na tabeli Prve lige FBiH, RK Čelika, zasluženo je pripao gostujućoj ekipi. Čelik je vodio svih 60 minuta igre a RK Jajce je uspio izjednačiti samo u dva navrata u 60 minuta igre: u 46. minuti na 24:24 i nešto kasnije na 27:27. Svo ostalo vrijeme RK Čelik je imao inicijativu i vodio igru, mada se Jajčani nisu nijednog trenutka predavali, već su u kontinuitetu atakovali na gol Mevludina Čehajića.

Impresivna igra i atmosfera

RK Jajce je imalo stalnu podršku i pomoć publike koja se u velikom broju okupila u Sportskoj dvorani u Jajcu. Čak 500 vatrenih navijača, među kojima i stotinjak takozvanih DILBERA, sa tribina, bubnjevima i pjesmom su na impresivan način bodrili svoje ljubimce.

Bio je to pravi perfomans za rukometne sladokusce, na premijerligaškom nivou, dvije odlične ekipe koje su opravdano proglašene za glavne kandidate za plasman u Premijer ligu BiH.

Impresivna atmosfera pružala je i uslove za impresivnu igru dva time, a na kraju je slavio Čelik.

Čelik je bolje otvorio utakmicu i nametnuo žestok tempo, pa je, recimo, u 11. minuti Čelik vodio sa šest golova razlike (8:2), a u 16. minuti rezultat je bio 9:5 za Čelik; u 22. minuti 11:6, u 23. minuti 13:9, da bi poluvrijeme završilo rezultatom 15:12 za RK Čelik.

U drugom poluvremenu Jajce je zaigralo žešće i odmah na početku smanjuje gol razliku na 15:13 i 15:14 za RK Čelik. Jajčani su u dva navrata uspjeli izjednačiti rezultat ali je Čelik zasluženo pobijedio rezultatom 33:31.

Pobijedila ”duža klupa”

U rezimeu ovog izvještaja treba reći da je u ovoj sjajnoj utakmici pobijedila ”duža klupa” RK Čelika. Kod Jajca su se posebno istakli srednji bek Admir Popaja, koji je sa 14 postignutih golova bio i golgeter utakmice, te Miran Čović sa 6 golova, dok su kod Čelika odlično igrali gotovo svi igrači koji su ulazili u igru, njih 12, među kojima su prednjačili Ante Dragičević (postigao 11 golova), Edin Gušić sa 7 i Mario Filipović sa 5 golova.

Još tri interesantna detalja: Čelik je bio hendikepiran u ovom meču jer je nastupao bez tri povrijeđena igrača, prije svih Amara Kobilice. Faris Rujanac je igrao iako se nije potpuno oporavio od povrede, a i prvi put je nastupao protiv svog bivšeg tima, pošto je samo prije nekoliko dana iz Jajca došao u RK Čelik. I treći detalj, golman Čelika Mevludin Čehajić odlično je branio sve dok se nije povrijedio u 46. minuti igre (povrijedio tri prsta na ruci).

Filipović: Nema opuštanja

Trener Čelika Ljubomir Miki Filipović je nakon utakmice za Čelikov portal izjavio:

Velika, možda i najveća pobjeda Čelika u posljednjih nekoliko godina! Prošli smo kroz mnogo problema, mnogi su očekivali naš poraz… Nema opuštanja, moramo i dalje naporno raditi. Čeka nas još mogo posla. Već naredne sedmice igramo u Tešnju i moramo ovjeriti ovu pobjedu. Svaka utakmica je najvažnija. Čestitke igračima, idemo dalje!”, kazao je Filipović.

Škrbić: Imamo najbolji tim

Predsjednik Čelika Pane Škrbić kaže:

Nakon utakmice protiv odlične ekipe Jajca je sasvim jasno da imamo ubjedljivo najbolju ekipu u Prvoj ligi Federacije BiH. Uz sve to, rezultatski smo najuspješniji sportski koletiv u Gradu u ovoj sezoni. Prvi smo na tabeli i 3 boda bježimo drugoplasiranoj ekipi RK Kaknja. Sve uslove za takmičenja gotovo isključivo stvaramo sami i sad očekujemo da nas ozbiljnije podrže i Grad i sve druge strukture u gradu i šire. Stvorili smo snažan, homogen kolektiv rukometnih znalaca. Premijer liga nam je na dohvat ruke a imamo i tim i stručni štab koji već sada može startovati u Premijer ligi. Šta bi se drugo još trebalo imati i biti da ”zaradiš” veću podršku Grada, kantona i svih drugih?“, pita se Pane Škrbić.

Iduće sedmice Čelik ima novo gostovanje i to kod RK Bosne u Tešnju, gdje ponovo očekuju dobar rezultat.

rkcelikzenica.net