Desetkovani i umorni Zmajevi nemoćni protiv Litvanije

FOTO: FIBA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Litvanije i u revanšu koji je večeras odigran u Vilniusu. 

Litvanci su slavili sa 77:56, a za razliku od meča u Mejdanu, koji je odlučen u posljednjim sekundama, naš rival je pred domaćim navijačima posao završio i prije posljednje četvrtine.

Loše smo otvorili utakmicu i nakon tri minute imali zaostatak od šest poena (6:0). Odgovorio je Sulejmanović trojkom, ali su domaći ponovo dodali gas i ubrzo stigli na devet poena prednosti, a u osmoj minuti imali su dvocifrenu prednost (16:5).

Prvu četvrtinu Litvanci su riješili u svoju korist rezultatom 20:12.

Mnogo bolje izabranici selektora Vedrana Bosnića odigrali su u drugom periodu igre.

Bili smo angažovaniji u odbrani, maštovitiji u napadu, pa smo iz minute u minut topili zaostatak. Trojkama Muse i Atića u finišu poluvremena stižemo na dva poena zaostatka. Imali smo priliku da izjednačimo ili preuzmemo vodstvo, ali je Atić napravio korake. Na odmor se otišlo sa prednošću domaćih od 34:32.

Treći period smo otvorili sjajno i u 21. minuti preuzeli vodstvo – 34:35. No, nakon toga je uslijedio pad, domaći prave seriju 15:2 i ponovo odlaze na dvocifrenu prednost (55:44).

Već tada je bilo jasno nemamo snage za povratak i da su kratka klupa (samo deset igrača) i umor (jutros stigli u Litvaniju) učinili svoje. Iz minute u minut prednostdomaćih je rasla, pa je bilo pitanje samo s koliko razlike ćemo napustiti dvoranu.

Bez obzira na poraz, našim momcima nemamo šta zamjeriti, a prolaz u drugi krug kvalifikacija tražit ćemo protiv Češke i(li) Bugarske. Po svim procjenama jedna pobjeda iz ova dva meča bit će nam dovoljna za prolaz dalje.

faktor.ba