Izborno-izvještajna godišnja konferencija BZK “Preporod” Zenica

Jedanaestog februara 1991. godine odžana je obnoviteljska skupština Kulturnog društva muslimana „Preporod“ Zenica. Na taj datum Bošnjačka zajednica kulture „Preporod Zenica“ kontinuirano svake godine organizuje redovnu godišnju konferenciju.

Kada je riječ o godišnjoj konferenciji „Preporoda“ to je često izborna, izvještajna ili izborno-izvještajna kao što je to bilo sinoć.

„Predstavljamo rad „Preporoda“ u 2021. godini, razgovaramo o našim unutrašnjim pitanjima, pitanjima koja smo regulisali našim internim aktima, pa i onim pitanjima djelovanja u lokalnoj zajednici. I dalje misija „Prepododa“ će ostati njegovanje bošnjačke tradicije, kulture i pri tome ukazivati na to ko su Bošnjaci, bošnjačke ideje, ideologije i politike“ navodi prof. dr. Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK „Preporod“ Zenica.

U suštini „Preporod“ mora objediniti dva smjera aktivnosti: prema narodu i u narodu i prema intelektualnoj eliti bošnjačkog naroda. Ističu da politika ne može biti shvaćena samo kao stranačka aktivnost i djelatnost „Preporoda“ je da kroz aktivnosti okupljanja naše inletektualne elite približi narodu politiku. „Preporod“ je nestranačka organizacija i nijedna stranka nema ekskluzivitet nad „Preporodom“, a svi ljudi stranački i nestranački opredijeljeni su dobrodošli. Spomenuli su i niz projekata koji su imali tokom prethodne godine.

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ tokom 2021. godine podršku je imala od Grada Zenica i Ministarstva za nauku, kulturu i sport, te im je ona obećana i u ovoj godini. (A.K.)