Forum građana Zenice obilježava 30 godina rada

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje Forum građana Zenice je nevladina organizacija dobrovoljno udruženih građana Zenice koje ove godine obilježavaju 30 godina rada.

Prvobitni naziv udruženja bio je „Udruženje Zeničana“ Zenica, a osnivačka skupština održana je 27. decembra 1992. godine. Registracija je izvršena 30. decembra iste godine, a činom registracije udovoljeno je i zahtjevu oko 10.000 građana koji su svojim potpisima stajali iza potrebe za formiranjem ovog udruženja. U 30 godina postojanja, ostvarili su mnoge projekte.

Tu su dalje aktivnosti na kulturno-historijskom naslijeđu, nematerijalnoj kulturnoj baštini kroz razne te projekte, a posebno želim istaći manifestaciju koju smo organizovali povodom 830. godišnjice Povelje Kulina bana“, istakao je Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice.

Faruk Kadrić

U 30 godina Foruma građana Zenice stalo je mnogo rada i djelovanja. Osim svakodnevnih aktivnosti koje ovo udruženje provodi, u budućnosti planiraju još mnogo toga kako bi građane Zenice, ali i druge upoznali bolje sa njihovim radom.

Forum građana Zenice uskoro će realizovati dva velika projekta na kojima su vrijedno radili.

Prvi od njih je privođenje kraju pripremu materijala i za podnošenje aplikacije za uvrštavanje Čimburijade, tradicionalnog uranka u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine“, kazao je između ostalog Mirsad Mujkić, član predsjedništva Foruma građana Zenice i dodaje „Drugi projekat upravo je vezan za mjesto na kojem se nalazimo, to je historijski park Kulin ban. Ove godine ćemo obogatiti postavku, prije svega za sve one časove koje smo planirali održati sa učenicima zeničkih škola, sa turistima. Obogatit ćemo park sa jednom oblinom izložbom stećaka, djelimično o bosanskom stećku a djelimično o stećima koji su vezani za Zeničko-dobojski kanton“.

Mirsad Mujkić

Kroz građanski aktivizam Forum građana Zenice radi na izgradnji mira, razumijevanja, povjerenja i odgovornosti u cilju izgradnje demokratskog i humanog društva koje će svim građanima omogućiti ljudska i građanska prava. Shodno tome, iz Foruma građana Zenice se nadaju da će u budućnosti njihov rad biti prepoznat i nagrađen.