Tri predstave na ovosedmičnom repertoaru Zeničkog pozorišta

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u tekućoj sedmici će biti izvedene tri predstave. U srijedu, 9. februara u 19.30 sati na Velikoj sceni Zeničkog pozorišta bit će izvedena višestruko nagrađivana predstava „Ravna ploča“ prema tekstu Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U predstavi se progovara o sudbini žene u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, koja se ne uklapa u očekivane društvene norme, što ju obilježava i udaljava od ljudi i okruženja. Sa druge strane, predstava progovora i o prejakoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek dobri za dijete. U predstavi BNP Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, glumica Kamernog teatra 55, kojoj je u predstavi povjerena glavna uloga. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret bio je zadužen Thomas Steyaert.

U četvrtak, 10. februara u 19.30 sati na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti izvedena komedija „Žiranti“ prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića. Prema riječima dramaturga predstave Hasana Džafića „Dramski tekst Žiranti Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije.  To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, neprentenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan  happy end. Uvjereni smo, da će narečeno obilje komike, uz partove pjesme i plesa, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog.“ U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Za scenografiju predstave je bio zadužen Mensur Begičević, a za muziku Igor Kasapović.

U petak, 11. februara u 10 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bit će izvedena predstava za djecu „Put do čarolije“, prema tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a. Predstava „Put do čarolije“ je namijenjena djeci predškolskog uzrasta, a njena osnovna poruka je, da moramo voljeti i pomagati druge ljude kako bismo postali dobre osobe s ispunjenim životom. Najmlađu publiku  na putu do čarolije vode glumci BNP-a Zenica Anđela Ilić i Miroljub Mijatović, a na sceni su tokom tog putovanja Lana Zablocki i Abidin Čolaković, koji uživo izvode pjesme za djecu, čiji je teskt direktno vezan za pustolovine likova predstave.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se održavaju u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama.