Komemoracija u povodu smrti književnika Kemala Mahmutefendića

U Velikoj sali Grada Zenica danas je održana komemoracija povodom smrti uvaženog književnika Kemala Mahmutefendića, a na komemorativnom skupu od njega su se oprostili njegovi poznanici i prijatelji iz Konjica, Viteza, Sarajeva, Zenice ali i iz drugih bh.gradova.

„Kemal Mahmutefendić, bio je jedan od najvećih bh. pjesnika ali i najraznovrsniji žanrovski pisac na ovim prostorima. Kako kaže Česlav Miloš smrt svakog čovjeka je kao umiranje jedne države,tako da nismo ni svjesni koliko je znanja, energije, iskustva, umjetničkog osjećaja otišlo za Kemalom na onaj svijet„ ističe Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH.

„Riječ je o autoru čije su tri knjige prevedene na njemački jezik i dvije objavljene u Austriji, i koji je zastupljen u brojnim svjetskim književnostima u prijevodima, uglavnom poezije. Dobitnik je mnogih književnih nagrada ali i Nagrade za životno djelo od Grada Zenice. Riječ je o velikanu čije su dvije knjige uvedene u obaveznu školsku lektiru i to „Djetinjstvo pod vrtaljicom“ i „Roman o novčiću“ „ dodao je Adnadin Jašarević , direktor Muzeja grada Zenica. (B.M.)