“Elektroprivreda” mora platiti “Strabagu” 32,8 miliona KM

Austrijski “Strabag” dobio je spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu, prema kojem je državna kompanija “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) dužna isplatiti Austrijancima odštetu od 16,4 miliona eura (32,8 miliona KM), saznaje “Avaz” iz izvora bliskih ovoj državnoj firmi.

Uračunate kamate

Radi se o arbitraži koju je pokrenula ova austrijska firma protiv EPBiH zbog spora u vezi s gradnjom Hidrocentrale (HE) “Vranduk”, čiji su radovi 2016. godine naprasno zaustavljeni.

“Elektroprivreda BiH” je početkom godine obaviještena da je izgubila spor, ali je tek prošle sedmice dobila zvanične podatke te o tome obavijestila i Vladu FBiH i članove Upravnog i Nadzornog odbora. U odštetu su uračunate i kamate.

Prema presudi arbitražnog suda u Briselu, EPBiH dužna je “Strabagu” isplatiti 5,7 miliona eura za bankovnu garanciju, ali i 410.814,08 eura za troškove bankovnih garancija.

Utvrđeno je arbitražom da Austrijancima moraju platiti i 7,8 miliona eura za ostale troškove.

Jedino što “Strabagu” nije presuđeno jeste izmakla dobit, jer je utvrđeno da nisu dokazali da su imali profit iz zaključenog ugovora za projekt HE “Vranduk”.

Dodatni novac

“Strabag”, koji je bio vođa konzorcija na projektu vrijednom 114 miliona maraka, odlučio je početkom 2016. godine raskinuti ugovor, jer je tražio da mu se osigura dodatnih 20 miliona KM za radove, na šta u EPBiH nisu željeli pristati.

Iako su “Strabag” i “Elektroprivreda BiH” pokušavali postići sporazum o mirnom rješavanju spora kako bi se izbjegla arbitraža, Austrijanci su se ipak odlučili na tužbu.

Čekalo se 30 godina

Raskidom ugovora zaustavljena je gradnja prve hidrocentrale u sistemu EPBiH, na koju se čeka već 30 godina. Zbog blokada ovo gradilište, odlukom EBRD-a, moralo je biti vraćeno u prvobitno stanje.

Kako bi izbjegla da projekt propadne, “Elektroprivreda BiH” predložila je 2018. godine EBRD-u drugi konzorcij, s “Končarom” i “Euro-Asfaltom”, ali su odbijeni.

Avaz.ba