ZENICA: Održana promocija knjige “Na Vrbasu tekija” autora Josipa Mlakića

FOTO: Zenicainfo.ba

U nedavno otvorenoj dvorani „Fra Ljubo Hrgić“ sinoć je upriličena zenička promocija knjige „Na Vrbasu tekija“ autora Josipa Mlakića. „Na Vrbasu tekija“ roman je koji je napisan u slavu Ive Andrića.

Radi se o jednom romanu koji sam ja napisao u formi izgubljenog rukopisa, gdje autor odnosno moj  nekakav alter ego pojašnjava tu povijest nekakvog rukopisa. To je treći dio romana, a u prva dva dijela romana teče taj zapravo izgubljeni rukopis, koji je najverovatnije „Andrićev““, istakao je u razgovoru za portal Zenicainfo.ba autor romana „Na Vrbasu tekija“  Josip Mlakić.

Josip Mlakić

Oba dijela romana događaju se u dva najdramatičnija razdoblja, odnosno ulazak austrougarskih okupacionih jedinica u Bosnu i Hercegovinu i Drugi svjetski rat. Radnja romana se odvija u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

U prvom dijelu pratimo izgradnju tog samostana i sve probleme koji su bili skopčani s time, prije svega jedan unutar crkveni konflikt koji je nastao usljed nekakvih povijesnih okolnosti, koje imaju veze sa davanjem sloboda unutar Otomanske imperije u drugoj polovici 19. stoljeća“, dodao je autor Josip Mlakić.

Promocija knjige je održana u dvorani „Fra Ljubo Hrgić“ koja je nedavno otvorena za javnost, te kako navodi naš sagovornik fra Marko Kepić knjiga je svojevrsni završetak otvaranja ove dvorane.

Sva knjiga je nekako tonirana andrićevski i on baš piše s tim stilom, čak i do te mjere stvara jednu fikciju je li Andrićev, nije li Andrićev tekst“, navodi fra Marko Kepić župnik župe Svetog Ilije Proroka.

Fra Marko Kepić

Roman „Na Vrbasu tekija“ je roman ispričan iz ugla nepoznatog autora, odnosno Mlakića koji pripovjedajući cjelinu priče o raznim ljudima i dešavanjima prikazuje jednu tužnu i bolnu priču o Bosni, gdje nažalost središte života svakog pojednica postaje borba za očuvanje istog. (A. S.)