Zenički atletičari počinju pripreme za narednu sezonu

Atletski klub Zenica tradicionalno pripreme za novu sezonu počinje sredinom januara. Iako u otežanim okolnostima zbog pandemije Covid-19, trenažni porces za zeničke atletičare biće organizovan u staroj bazi u Makarskoj.

Kako je potvrdio u izjavi za RTV Zenica Azizi Kevelj, generalni sekretar kluba, prva grupa atletičara na pripreme putuje 10. januara, dok će druga grupa najvjerovatnije otputovati u februaru. Broj atletičara i dužina zimskih priprema će zavisiti od finansijske situacije u klubu i epidemioloških mjera. Najbolji bh. atletičar Amel Tuka već boravi u Italiji gdje redovno trenira. Njegov klupski kolega, najbolji bacač kugle Mesud Pezer, trenutno je u Zenici. Intezivno radi sa trenerom Mehmedom Skenderom na otvorenom i u dvorani. Zahvaljujući klubu i razumjevanju JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, Pezer jedan dio trenažnog procesa obavlja u Areni Zenica.

“Mi smo nabavili specijalne spužve i kugle, tako da je sada u prilici da kvalitetno obavlja ovaj dio priprema. Što se tiče ostalih atletičara naša stalna baza je Makarska. Shodno aktuelnoj situaciji ove godine u Makarsku će otputovati najmanje između 10 -12 atletičara”, izjavio je Azizi Kevelj, generalni sekretar AK Zenica.

Prošlu veoma uspješnu sezonu koju je krunisao nastupom u finalu bacanja kugle  na Olimpijadi u Tokiju, Mesud Pezer je otvorio krajem januara 2021. godine na Međunarodnom dvoranskom mitingu u Beogradu. Tada je osvojio prvo mjesto sa daljinom od 20.59 metara. Beograd će i ove godine biti jedna od prvih destinacija na kojoj će nastupiti Mesud Pezer.

“Po prvi put radimo u Areni. U januaru idemo na pripreme u Beograd pred nastupe na međunarodnim mitinzima. Očekuje nas Svjetsko dvoransko prvenstvo u martu od 18. do 20. marta koje je isto u Beogradu. U tri navrata ćemo do Svjetskog prvenstva po desetak dana ići na pripreme u Beograd i tamo nadomjestiti ono što nam fali u našoj dvorani”, izjavio je za RTV Zenica Mehmed Skender, šef Stručnog štaba AK Zenica.(M.P.)