GSS Zenica: Prošlu godinu obilježilo nekoliko velikih akcija spašavanja

Prvog dana Nove godine zenički GSS-ovci su imali akciju spašavanja unesrećenog na planini Lisac.

Za gorske spasioce ništa novo jer za njih ne postoji ni radno vrijeme ni praznik. Kako kažu njihov posao započinje tamo gdje zvanične službe poput vatrogasaca, hitne pomoći ili policije ne mogu da djeluju. U godini iza nas imali su nekoliko velikih akcija na spašavanju ljudi, ali i stalne edukacije, kako pripravnika tako i registriranih spasilaca.

„Vjerovatno jedna od najpoznatijih akcija prošle godine bila je u Nevesinju kada je nestao dječak. To je bila dvodnevna potražna akcija u kojoj su učestvovali članovi GSS Zenica i naš potražni tim sa psom i vođom potražnog psa. Akcija je završena uspješno, ali nažalost sa negativnim ishodom“, kaže Haris Adilović, predsjednik GSS Stanice Zenica.

Učestvovali su prošle godine gorski spasioci iz tima za spašavanje na vodi i u potrazi za unesrećenim radnicima Turske firme u Begovom Hanu, u Gradištu su u potrazi koja je trajala svega sat i po pronašli unesrećenog. Prošlog vikenda na Liscu također su u vrlo kratkom roku zbrinuli unesrećenog sugrađanina. Tada im je u tehničkim resursima pomoć pružilo i lokalno stanovništvo. Važno je u tim situacijama, kaže Adilović, ekspresno djelovati, okupiti ekipu i u najkraćem roku ih poslati na teren. Zenička GSS stanica jedna je od najstarijih i do rata je bila među najopremljenijim stanicama u BiH, što sada nažalost nije slučaj.

„Opremljenost Stanice Zenica je jako loša i skromna, a i to što imamo je sve zahvaljujući volji i želji pojedinaca, odnosno njihovom entuzijazmu i radu na projektima. Mi sami pišemo projekte i kroz njihovu realizaciju uspijevamo namaknuti određena finansijska sredstva“, dodaje Adilović.

Rade na čisto volonterskoj osnovi i za svoj rad ne očekuju naknadu, ali očekuju podršku nadležnih, konkretno gradske i kantonalne službe Civilne zaštite u nabavci opreme. Ono što umnogome utječe na rad svih stanica u Federacije jeste činjenica da finansiranje nije zakonom riješeno.

Prema riječima Harisa Adilovića, predsjednika GSS Stanica Zenica njima ne treba novac da se plati rad spasilaca, oni rade na volonterskoj osnovi, ali im je novac potreban za opremu. Najvažnije bi bilo za sve stanice GSS-a u Federaciji BiH da se u Zakon o spašavanju uvrsti GSS.

U prošloj godini su završili sa obukom 15 u zeničkoj stanici i tri u federalnoj spasilaca pripravnika i ove će kao i prošle kažu raditi konstantno na edukacijama novih i starih članova. Njih 60-ak spasilaca će bez obzira na manjak adekvatne opreme i dalje u svako doba dana i noći biti spremni odgovoriti potrebama stanovništva za spašavanjem ljudi i imovine. (A.H.)