ZEDA organizovala stručnu konferenciju namijenjenu proizvođačima namještaja

U hotelu Zenica danas je održana konferencija namijenjena proizvođačima namještaja pod nazivom „Izazovi kod dizajniranja, razvijanja i plasiranja namještaja na tržište“. Konferencija je otvorena uvodnim obraćanjem organizatora Agencije ZEDA.

„Cilj konferencije jeste okupiti relevantne predstavnike i aktere u ovoj oblasti bh privrede, u sektoru koji svake godine bilježi impozantne rezultate, gdje je izvoz u porastu pogotovo na zapadnoevropskom tržištu“, ističe Senad Pašalić, direktor Agencije ZEDA

Učesnici su imali priliku dobiti osnovne informacije o laboratoriji LIND koja je jedina u BIH akreditovana za ispitivanje sigurnosti proizvoda iz oblasti namještaja, zatim razmijeniti iskustva ali i izazove prilikom plasiranja nekog proizvoda na tržište.

„U pogledu namještaja bosanskohercegovački standardi su preuzeli evropske standarde koji su definisali elemente koji se moraju ispitivati, to su razne vrste mehaničkih testova, poput  testova stabilnosti i testova izdržljivosti ovisno o namjeni samog namještaja“, dodaje Pašalić.

Prezentacije na današnjoj konferenciji trebale bi biti od koristi i studentima studijskog programa Dizajn i tehnologije u drvopreradi na Mašinskom fakultetu u Zenici, koji će imati priliku iste pogledati na službenoj web stranici fakulteta.

Kako doznajemo od profesora Darka Petkovića studentima ovog odsjeka ranije je bila omogućena jednodnevna posjeta fabrikama gdje su se oni upoznavali sa tehnološkim procesima, ali bi im u narednom periodu trebala biti omogućena stvarna praksa gdje bi oni kroz višemjesečni angažman uradili i seminarske radove.(B.M.)