DIREKTORI U PERIODU 2006 – 2015.: Devet optuženih za zloupotrebu položaja u NK Čelik

Prema izvorima Žurnala, Kantonalnom sudu u Zenici dostavljena je na potvrđivanje optužnica za zloupotrebu položaja i ovlasti protiv devet osoba koje su u periodu od 2006. do 2015. godine obavljale rukovodne poslove u Nogometnom klubu Čelik Zenica.

Okončan je prvi dio istrage o poslovanju NK Čelik, onaj koji se odnosi na period od 2006. do 2015. godine. Prema saznanjima Žurnala, u optužnici koja je dostavljena na potvrđivanje Kantonalnom sudu u Zenici je devet imena. Petorica od njih bili su direktori kluba.

Zaim Mujezinović, od 2006. do aprila 2010. godine

Nermin Šabić, od oktobra 2010. do avusta 2011. kada je podnio ostavku

Alija Porča, od septembra 2011. do maja 2014. godine,

Muamer Islamović od juna 2014. do kraja januara 2015 godine

Adnan Nuhagić, v.d. direktora od februara 2015. do kraja marta 2017. godine.

Oni su optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlasti, odnosno da su u različitim periodima i različitim iznosima oštetili budžet za ukupno 2,4 miliona maraka. Još je četvoro optuženo za krivično djelo u pomaganju.

Senad Kruško, predsjednik uprave „FK Čelik 1945“ od 2005. do 2008 godine

Asim Demiri, bivši vođa Čelikovih navijača zvanih Robijaši

Zoran Stapić, bivši član UO Čelika od 2009. do 2015. godine

Amir Džidić, bivši član uprave Čelika i direktor Škole nogometa NK Čelik.

Žurnal saznaje da je planiran veliki broj svjedoka, postoji spremnost pojedinaca da kažu mnogo toga više o dešavanjima unutar NK Čelik, nego što su do sada.

Sistem je funkcionisao tako da je novac „ulazio“ u Škole nogometa NK Čelik te „FK Čelik 1945“, da bi potom bio prebačen u blagajnu Čelika bez plaćanja poreza. Računi Čelika su tada bili blokirani.  Metod takvog funkcionisanja uveden je od kadrova SDA predvođenih preminulim načelnikom Zenica Husejinom Smajlovićem.

Prisjetimo se situacije iz 2008. godine kada je SDA vlada ZDK prvo namjerila da uplati 10 hiljada maraka NK Čelik, tobože za troškove organizacije   prijateljske nogometne utakmice između BiH i Bugarske u Zenici. Kažemo tobože, jer je sve troškove meča plaćao Nogometni/Fudbalski savez BiH! Kada su shvatili da bi novac otišao na blokiran račun, promijenjena je odluka i 10 hiljada je za istu namjenu (!?) uplaćeno „FK Čelik 1945“ koji je tada igrao u kantonalnoj ligi i pogotovo nikakve veze nije imao sa orrganizacijom utakmice. Naravno, jasno je gdje je novac kasnije prebačen…

Treba reći i da je Poreska uprava u to vrijeme bila prilično pasivna kada je u pitanju bila naplata potraživanja od Čelika. U praksi ovo znači da Grad Zenica i klub nakon zaključenja ugovora o reprogramiranju sa Poreskom upravom, sada vraćaju štetu koju su počinili osumnjičeni.

Žurnal je pisao kako su kadrovi SDA godinama sistemski uništavali Čelik, dok su prethodne istrage zataškavane, poput one vođene od 2005. godine

“ Mi smo tada Tužilaštvu ZDK predali izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i mišljenja smo da je bilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice,“ rekao je za Žurnal izvor iz FUP-a koji je bio uključen u istragu.

Istraga je vođena protiv sedam osoba za krivična djela zloupotrebe položaja te davanja dara i drugih oblika koristi. Predmet je okončan marta 2009. godine donošenjem Naredbe o obustavi istrage. Glavni tužilac ZDK u periodu kada je otvoreno nekoliko istraga bio je Muris Hadžiselimović.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je među malobrojnim bivšim direktorima Čelika koji nisu bili predmetom istrage. Istina, on je direktor kluba bio nepunih mjesec dana, od septembra do oktobra 2010. godine. Inače, najveći gubitak prema izvještaju Finansijske policije,  Čelik je imao 2005. godine, kada je na čelu Upravnog odbora bio tadašnji istaknuti kadar SDA- Fuad Kasumović.

Posebno je predmetom istrage poslovanje  Čelika nakon 2015. godine,. Podsjetimo, 2017. godine Skupština kluba prepustila je 70 posto upravljačkih i osnivačkih prava „Han grupi“ iz Turske koju je predstavljao Aydin Olgun. Žurnal je upozoravao na nedorečene i nikada ozvaničene ugovorne odnose grada i turskih biznismena i moguću pogubnost sumnjivih i prenaduvanih ugovora sa lošim igračima. Dvije godine kasnije, kada su ti ugovori došli na naplatu, pokazalo se da novca (ponovo) nema. Prema zvaničnim podacima, Čelik je u godini prije preuzimanja kluba od strane investitora iz Turske imao gubitak od oko 280 hiljada maraka, da bi naredna godina završena sa gubitkom većim od 860 hiljada!

Turski „investitori“ su napustili Zenicu i Bosnu i Hercegovinu, a Grad je ponovo nastavio otplaćivati „neobjašnjive“ dugove. Za posljednje 4 godine Čeliku je iz raznih budžeta, najviše gradskog, uplaćeno 1,45 miliona maraka.

Tekst i foto: zurnal.info