U više od 70 gradova pokrenuta peticija za uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Uz pomoć preko 60 organizacija civilnog društva ovih dana je u više od 70 bh. gradova pokrenuta peticija za uvođenje novih tehnologija u izborni proces i trajat će do 22. decembra.

Koalicija „Pod lupom“ već dugi niz godina promovira preporuke za unapređenje izbornog procesa od kojih su neke i i implementirane. Smatraju da bi za slobodne i poštene izbore trebalo uložiti još mnogo truda.

„Jedna od preporuka za koju smatramo da bi se njenom implementacijom najviše doprinijelo unapređenju izbornog procesa jeste i uvođenje novih tehnologija u izborni proces i mislimo da i među građanima postoji najveće povjerenje u ovu izbornu promjenu zbog toga što su ga oni izgubili prethodno“, kazao je za naš portal Hasan Kamenjaković, PR Koalicije „Pod lupom“.

Jedna od ključnih preporuka Koalicije „Pod lupom“ za unapređenje izbornog procesa je sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića. Elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu.

„Što se tiče samog broja prikupljenih potpisa, za manje od 48 sati preko 20 hiljada građana je potpisalo peticiju za uvođenje novih tehnologija“, ističe Kamenjaković.

Organizovani štand za potpisivanje peticije u Zenici nalazi se u prizemnom holu Shopping centra Dženanović. Zadovoljni dosadašnjim rezultatima, iz koalicije „Pod lupom“ pozivaju sve građane i građanke da učestvuju u potpisivanju peticije.(A.K.)