Univerzitet u Zenici učestvovao u realizaciji UNIGEM projekta

FOTO: Zenicainfo.ba

Unigem projekat je projekat uvođenja rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje, a ujedno je i novi projekat u kojem učestvuje Univerzitet u Zenici.

Koordinator ovog projekta je TPO fondacija iz Sarajeva, a finansijsku podršku pruža Vlada Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Na početku realizacije ovog projekta, na Univerzitetu u Zenici osnovan je Centar za rodnu ravnopravnost što je veliki iskorak na polju ovih politika. Realizovano je pet studentskih radionica zajedno sa 200 studenata i studentica Univerziteta u Zenici.

Govoriti o 16 aktivizma, o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja je jedna zaista globalna kampanja, koja ne traje samo 16 dana, nego zaista treba da traje svih 365 dana u godini“, navela je Ajša Luković, studentica II ciklusa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Ajša Luković

Jedna od radionica koja je realizovana jeste studenti i studentice za studente i studentice gdje su kroz umjetnička i književna djela željeli približiti problem koji postoji u pogledu rodno zasnovanog nasilja, odnosno same diskriminacije koja se može prethodno događati.

Druga radionica koja je bila jeste edukativna izložba gdje smo željeli kroz različite slike prikazati kako to izgleda jedan proces nasilja, da imamo sigurne kuće, da imamo uključenos policije, pravosudnih institucija. Možda ih ponekad i nažalost nemamo, jer u Bosni i Hercegovini nedostaje zaista sistemske podrške žrtvama rodno zasnovanog nasilja pa smo željeli na taj način studentima i studenticama približiti to kritičko mišljenje upravo o ovom problemu“, istakla je naša sagovornica.

Treća aktivnost koja je provedena u okviru Unigem projekta jeste vrpca za podizanje svijesti o rodno zasnovanom nasilju. Posjeta sigurnoj kući i Udruženju Medica Zenica bila je jedna od aktivnosti koju su proveli zajedno sa studentima, a  posljednja je realizovana na Međunarodni dan ljudskih prava gdje je održana radionica pod nazivom „Zašto mi ovo radimo? Zašto podižemo svijest o rodno zasnovanom nasilju“ što dokazuje da je krajnji cilj ovih projekata podizanje svijesti i glasa sveprisutnom rodno zasnovanom nasilju! (A. S.)